2018-06-06

Varför Sverige och Norge firar nationaldag

Nu finns det ju ofta olika anledningar till att man firar vissa dagar: de viktigare inofficiella och de mindre viktigare officiella.

De inofficiella anledningarna till att Norge, som en av få västliga demokratier, firar nationaldag ordentligt har med freden 1945 och unionsupplösningen 1905 att göra. Den officiella anledningen är att man den 17 maj 1814 skaffade ny kung och ny grundlag – eller försökte åtminstone. Det var då som Danmark p g a politik löste upp den allra sista återstoden av Kalmarunionen och släppte ifrån sig Norge, vilket man uppskattade i Norge. Men syftet var en ny "union" med Sverige, den som varade till 1905.

Gissningsvis genererar tanken på Eidsvollförfattningen mindre än en procent av flaggviftandet den 17. mai.

Varför firar Sverige nationaldag den 6 juni? Av de två anledningar som nämns kan vi hoppa över regeringsformen 1809, hur historiskt viktig den än är. För den främsta officiella orsaken är att Gustav Eriksson Vasa den 6 juni 1523 valdes till Sveriges kung. Det är inte vilket kungaval som helst utan en faktisk brytning med det gamla, nämligen Kalmarunionen. I den hade Sverige varit med i över hundra år, ofta som en ovillig och inte sällan underlägsen del (idag har Sverige sedan länge varit lite starkare, mäktigare och viktigare än Danmark, men så har inte alltid varit fallet). "Unionen" var inte mer union än att Sverige och Danmark bekrigade varandra ännu lite intensivare än annars. Det var detta destruktiva äktenskap som avslutades den 6 juni 1523.

Så Sverige och Norge firar nationaldag av samma officiella anledning: Att vi slapp dansken.

5 kommentarer:

Kurt sa...

Men vad har freden 1945 och unionsupplösningen 1905 för koppling till datumet 17 maj?

Hexmaster sa...

Unionskrisen och -upplösningen gav flaggviftandet en boost, liksom freden som ju inträffade någon vecka för den 17/5.

Lotten Kalenius sa...

Jag och min karl diskuterade häromdagen ”Varför i h—— firar vi nationaldag? Vi har ju varit en mobbande stormakt, andra firar ju åtminstone självständighet!” Så tack för denna lättförståeliga förklaring av att vi visst firar en självständighet!

Gissar att du kanske redan hört detta, men radioprogrammet Pang Prego gjorde en gång i tiden ett fantastiskt inslag om hur whippade Sverige en gång var av Danmark, med Älvsborgs fästning som exempel:

https://youtu.be/ri233-4Yeg4

Hexmaster sa...

Älvsborgs lösen är två utmärkta exempel på hur maktbalansen sett ut. Liksom att danska kungar dominerade Kalmarunionen, m.m.

Vad gäller frågan om *hur* den 6 juni blev dagens nationaldag så är det en betydligt mer komplex historia. Jag hade en dragning om det i Göteborg häromdagen. Kanske kan bli en i Stockholm vad det lider?

Lotten Kalenius sa...

Det tycker jag bör välkomnas! Föreläsning tillsammans med Jesper Rönndahl? ��