2016-05-17

Dansk foliehatt deluxe

Kyrkoorganisten uppgav att hon lider av en överkänslighet för elektromagnetiska strålar från mobiltelefoner och trådlösa nätverk.
Det gjorde att kyrkorådet i Stenstrup-Lunde, på den danska ön Fyn, agerade. 30 000 danska kronor, omkring 37 500 svenska, avsattes för att råda bot på organistens problem.
Pengarna gick till att införskaffa en foliehatt med sammet på. Även några väggar ska ha målats om med en speciell färg, som ska stå emot strålarna. Det skriver tidningen Weekendavisen som rapporterar att inköpet lett till häftiga diskussioner bland kyrkobesökarna.
 - Kyrkan köpte foliehatt – för nästan 40 000 kr, Kvällsposten 13 maj 2016

Som nyheten återgavs på sina håll kunde man få intryck av att enbart foliehatten kostade 30 000 DKK. illa var det inte. Men illa nog, så klart.

Den promille av nyhetsläsarna som tog en titt på källan kunde dessutom hitta en intressant detalj om den "överkänsliga" Christina Funch Mellgren som märkvärdigt få svenska medier uppmärksammat:
Udover at være organist og korleder i Stenstrup er hun også formand for Elektro Hyper Sensivitet Foreningen, der arbejder for udbredelsen af viden om overfølsomhed for elektromagnetiske stråler.
 - 30.000 kroner: Menighedsråd købte sølvpapirshat til organist, fyens.dk 13 maj 2016

I praktiken har hon låtit församlingen bekosta reklam för sin förening. Och måhända gjort det svårare för andra "allergiker" att anställas av arbetsgivare som inte är jättepigga på att lägga ut saftiga pengar på meningslös hjälp åt en påhittad diagnos.

Men även om ommålningen stod för merparten av kostnaderna så kan man fundera på vad det var för sølvpapirshat som inköptes. En huvudbonad som den på bilden ovan, av nödtorftigt formad hushållsfolie, är ju praktiskt taget gratis?

Men visst finns det foliehattar som kostar riktiga pengar. På hemsidan för Funch Mellgrens EHS finns länkar till sidor där diverse skärmande grejor säljs. Där kan man bland mycket annat hitta moderna, moderiktiga (tja...) foliehattar för moderna människor, till priser som man inte behöver skämmas för.
Skærmende Tørklæde-kasket i 2 lag med silversilk og lilla silke
PRIS: 2.750,00 DKK [drygt 3400 SEK]
Med denne smarte tørklædekasket i silversilk og lilla sandvasket silke kan du skærme din hjerne mod stråling fra trådløst internet og mobiltelefoner.
 - Whitezones.dk: Skærmende Tørklæde-kasket

4 kommentarer:

Anders G sa...

Det finns uppgifter på internet att elallergi förvärras om man förtär kolloidalt silver. Finns det någon substans i det påståendet? Jag bara lyfter frågan.

Anonym sa...

Vad skulle församlingen göra? Anklaga honom för att tro på löjliga och ovetenskapliga saker? Det vore verkligen att kasta sten i glashus.

Sensemaker

Exostor sa...

Anders G: Rent teoretiskt så kan det finnas ett samband. Om man äter kolloidalt silver varje dag så blir den sinnessjuke påmind om sina vanföreställningar varje dag. Påminnelsen i sig skulle kunna leda till ökad känslighet för el. Det kan också korrelera för att en person som tror på det ena lätt börjar tro på det andra.

Men medicinskt/fysiskt sett: Nej, eftersom båda är fullständigt inbillade. Har själv gjort blindtest med två elallergiker, ingen av dem kunde på något sätt upptäcka el. Däremot reagerade de på 50hz brumm och blev omedelbart mycket sjukare än om brummet togs bort. Det kanske sitter i örat? :)

Udda Boktips sa...

I sammanhanget kan man ju påminna om att svenska kommuner också betalar för elsanering för elsjuka personer. Omtalat på Faktoider 2011 http://faktoider.blogspot.se/2011/11/den-inbillade-sjuke.html och med senare exempel här: http://nyadagbladet.se/halsa/svt-hanger-ut-kommuner-som-erbjuder-elsaneringsbidrag/