2016-05-30

Lördagsfråga 414: Produktplacering

  1. Christopher Walken har just gett en cigarrett till Dennis Hopper i True Romance (1993). Manuset skrevs av en viss Quentin T.
  2. John Belushi har just visat Good Ol' Boys att han är från musikerfacket; eller snarare mycket snabbt visat ett tillplattat cigarrettpaket. The Blues Brothers (1976), så klart.
  3. I Stranger Than Paradise (1984) förklarar John Lurie för Eszter Balint att cigarretter av ett visst märke är desamma över hela Amerika.
  4. Robert Redford som The Great Gatsby (1974) delar sin sista cigg med Sam Waterston.
Kan det vara något annat än produktplacering när folk i filmen kallar cigarretterna för deras varumärken? Som när Hoppers Clifford och Walkens Cocotti inte kallar cigarretter för cigarretter utan Chesterfields. Detta märke görs det väl inte jättemycket reklam för nuförtiden, men annat var det förr. Om de många förekomsterna i filmer (det finns många fler exempel) beror på faktiska produktplaceringar vet jag inte; sådana var tydligen inte alls lika vanliga för bara några decennier sedan som de är idag.

Något svar såg vi inte röken av den här gången.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, denna var en av de svårare tyckte jag. Var inte så mycket att gå på. Då man inte kunde kunde se några cigaretter (väl?) på bilderna men åtminstone hr Redford ser ut att röka var jag inne på att det handlade om rökdon som censurerats bort i efterhand. Lite nära men inte desto mindre en återvändsgränd.

/magnus

Hexmaster sa...

Krävde att man sett minst en helst fler scener. Svårgooglade frågor tenderar att få färre svar.