2016-05-01

Krokodilputsaren

Är krokodilväktaren bekant? Pluvianus aegyptius är en afrikansk vadarfågel som fått sitt namn efter ett påstått symbiotiskt förhållande till krokodiler. Det sägs att de ogenerat ställer sig i krokodilkäftar, och i dessa fruktansvärda matsalar tar för sig av rester mellan rovdjurets många tänder. Och krokodilerna låter det pågå eftersom de får gratis tandvård ... Sägs det. Är det sant?

Nej, det är inte sant. "Krokodilputsaren" är en myt. Det finns många bilder och rentav filmsnuttar med beteendet (som reklamfilmen ovan), men de är alla fejkade.

Det är åtminstone en faktoid med anor:
Eftersom [krokodilen] främst vistas i floden är insidan av dess mun ständigt täckt med iglar; därför händer det att, medan alla andra fåglar och djur undviker den, den lever i fred med trochilus, eftersom den har den fågeln att tacka för mycket; för när krokodilen lämnar vattnet och beger sig upp på land, brukar den ligga med öppen mun, vänd mot den västliga brisen: vid sådana tillfällen beger sig trochilus in i dess mun och äter upp iglarna. Detta gagnar krokodilen som blir nöjd, och är noga med att inte skada trochilus.
- Herodotos Historia, bok II

Vad trochilus beträffar så är det osäkert vilken fågel som Herodotus avsåg. Men det känns mindre relevant eftersom beteendet som beskrivs inte förekommer, mer än möjligtvis vid enstaka tillfällen.

Som så ofta finns det mer att ta upp för den som är intresserad. (Faktoider är ofta en fin utgångspunkt för närmare studier av alla möjliga frågor.)
I'll begin my answer with the opinion that I don't believe a word of it. However, there's more to this story than just a simple yes or no.
- Adam Britton: Crocodile myths #1 - the curious trochilus, CrocBlog 6 september 2009

Som att iglar är ett verkligt problem för krokodilerna, och att det nog är därför som de vilar sig med gapande munnar; när slemhinnorna torkar så trivs iglarna sämre. Eller att alla tandproblem är övergående för krokodiler eftersom de oavbrutet får nya.

Och som så ofta är mytens uppkomst mindre intressant än det faktum att den fortfarande är spridd. Herodotus påstod massor av saker som är grundligt bortglömda; varför har just sagan om krokodilväktaren slagit rot i det allmänna medvetandet?

Kanske man tänker på oxhackare?

Eller putsarfiskar? Som den som här servar en muräna.

Huruvida det till synes symbiotiska beteendet verkligen är till båda arternas förmån är inte alltid självklart. Till exempel verkar oxhackaren ibland bete sig som en ren parasit. Men det är ironiskt att det "bästa" och mest kända exemplet på cleaning symbiosis avgjort är påhittat.

Wikipedia: Cleaning symbiosis

1 kommentar:

Kurt sa...

Ruth Rendell har skrivit en roman med titeln "The crocodile bird"