2016-05-08

Chefrens pyramid, inte Cheops

När man pratar om Egyptens pyramider brukar man inte tänka på det hundratal som finns mer eller mindre bevarade lite varstans i nedre kungariket (se Faktoider: Egyptens mindre kända pyramider) utan de stora välbevarade vid Giza. Där finns två jättestora, en mellanstor och ett antal mindre. Ännu närmare bestämt brukar man märkvärdigt ofta prata om den allra största, "den stora pyramiden".

Att det var farao Cheops som lät uppföra den brukar man ha koll på. Det blir lite lurigare när man ska hitta en bra bild.

För den jättestora pyramid vid Giza som gör sig allra bäst på bild är inte Cheops utan Chefrens. Den är obetydligt mindre än Cheops: idag 136,4 meter respektive 138,8 meter, volymerna är 2,2 resp 2,5 miljoner m³. Men Chefrens pyramid ligger i mitten, den ligger något högre än Cheops, och den har kvar de översta täckstenarna (som ursprungligen gjorde pyramiden helt slät) vilket ger den en viss karaktär. Därför händer det då och då att en text om "den stora pyramiden" illustreras med den näst största pyramiden.

Putins propagandakanal Russia Today fick fel pyramid på bilden när man i november 2015 rapporterade om vad som faktiskt skulle kunna vara en verklig upptäckt. "Anomalin" består i att Cheops pyramid verkar ha okända hålrum. Om detta stämmer, och om det i så fall finns något intressant i utrymmena, återstår att se.

Inte för att man ska förvänta sig något av en sida som pratar om "pyramidenergi" ... Men nog hade det varit extra roligt om den sortens folk begav sig till Egypten och begapade "fel" pyramid.

Mikael Wiehes sång har inte bara ett budskap utan ett politiskt budskap. Om det gör den mer eller mindre tacksam att analysera utifrån ett historiskt perspektiv beror väl mest på om man delar Wiehes världssyn men den stämmer inte överens med vad vi idag vet om pyramidbyggena. För de uppfördes, av beläggen att döma, inte av slavar utan av lönearbetare, vad än Herodotos, bibliskt influerade myter och Hollywoodfilmer lärt oss.

När bildbyråer får fel på sina beskrivningar kan felen få snabb och effektiv spridning ...

... Även om de allra flesta småbloggare, bilddelare m.fl. naturligtvis hittar sina bilder på det vanliga sättet.

Och så håller det på.

Inga kommentarer: