2016-05-09

Lördagsfråga 411: Engelska kungahus

  • Museet och turistattraktionen Jorvik Viking Centre i York drabbades i december 2015 av en översvämning. Målet är att öppna våren 2017. Läs mer hos Jorvik Viking Centre: #CampaignCanute.
  • Under andra världskriget försökte man sig på en mängd okonventionella operationer. En av dem kallades operation Chastise. Målet var att spränga dammar vilket skulle sätta stora områden under vatten och dessutom beröva tyskarna elenergi från kraftverken. Metoden gick ut på att använda cylinderbomber som släppta på exakt rätt sätt skulle studsa över skyddsnäten och brisera på rätt ställe på dammen, vilket demonstreras på bilden. Operationen blev en stor framgång och RAF:s 617 skvadron, vars Lancaster-bombare utförde bombningen, är än idag kända som Dambusters.
  • Ett av kronans batterier, tillverkat av Tudor i Nol.
  • En amerikansk lätt stridsvagn modell M5A1 Stuart. Här framförs den av 14th Cavalry Group i Ardennerna vintern 1944-45, där de utgjorde ett enkelt byte för tyskarnas överlägsna maskiner.
York, Lancaster, Tudor och Stuart ger engelska (eller om det ska vara brittiska?) kungahus. Det insåg Christian, efter att ett ögonblick ha varit inne på ett aningen annorlunda spår.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Inte under. Studsa över torpedskyddsnäten.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Så var det! Merci.

Anonym sa...

Det finns en utmärkt animering på nätet (wiki?).

F.ö. var Stuart en utmärkt lätt stridsvagn som likt många andra amerikanska tänks fanns på plats då det inte fanns några tyska i närheten.

Du måste ha lagt av dig då jag för ovanlighetens skull kunde två av fyra utan trål ;-)

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Du kan ju tänka hur icke-MÖP:ar suttit och svettats. :-) Fast det militära var ju något av en skenmanöver då svaret låg åt ett annat håll.

Anonym sa...

:-)

Här är animationen: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Chastise#/media/File:Dambstrajj.gif

MVH

Hans