2015-01-14

Humlor, bin och lindar


Att skilja på korrelation och kausalitet är självklart inom god vetenskap. Det betyder inte att det är lätt, ens när man vet vad orden betyder (kausalitet = X orsakar Y, korrelation = X och Y inträffar samtidigt). Här kommer ett finfint exempel som Albert Ellestad tipsade om.

Nektar är mums för humlor och bin. Det är heller ingen risk med "fel" sort, vad än det gamla ryktet säger. Här är ett fint exempel, slumpmässigt plockat från nätet, på hur myten presenteras tillsammans med klargörandet:
Silverlinden har sen blomningstid, juli-augusti. Ibland kan man hitta döda humlor och bin under träden. Förr trodde man att det berodde på att nektarn var giftig för insekterna. En hel del lindar fälldes därför på kontinenten i hopp om att stoppa ”humledöden”. Senare har det visat sig att blomningen är en viktig nektarkälla sent på säsongen och därför dör humlorna när de slåss om den sista nektarn som finns tillgänglig. Om vi vill ha fler humlor borde vi därför plantera fler silverlindar!
- Bostadsbolaget Poseidon i Göteborg: Silverlindar

Och här lite utförligare, från en bok som kommer att ges ut under året:
En myt eller ett rykte som omger silverlinden är att dess nektar skulle vara skadlig för våra bin och humlor. Det finns flera rapporter om att man funnit ibland stora mängder av döda bin och humlor under träd av silverlind och glanslind (Tilia x euchlora). I en studie av Madel (1977) [Poisoning of bumble bees by nectar of the silver lime] framkom det att i ett varmt klimat kan sockret i silverlindens nektar förändras och inta en form som är giftig för bin. Denna studie har sedan ifrågasatts kraftigt, då man därefter inte sett något liknande mönster av att silverlinden och glanslindar skulle utveckla en giftig typ av nektar (Pigott, 2012) [Lime-trees and basswood].
I stället har en annan hypotes kring denna massdöd av humlor och bin utvecklats. Silverlinden är nämligen en av de sista lindarna att blomma. När den blommar i juli/augusti finns inget annat växtslag som kan erbjuda ett liknande nektardrag, vilket medför att det är många som vill åt denna dyrbara vara. De dödsoffer som man påträffar under träden var helt enkelt inte tillräckligt framgångsrika i att konkurrera till sig silverlindens dyrbara nektar. I stället för att fälla silverlindar, vilket har förekommit med bakgrund att man trott de varit giftiga, skall man i stället plantera fler, för att därmed erbjuda en längre nektarsäsong.
- Henrik Sjöman & Johan Slagstedt, Stadsträdslexikonet (utkommer 2015)


2 kommentarer:

Kurt sa...

Det enkla experimentet man kan göra är ju att bara mata en "trött" humla med lite sockerlösning, i de flesta fall kommer den då vakna till.

Kolonist sa...

Humlan är gammal och svag och väljer att stanna bland nektar, blommor och blad för ett sista rus, inga mer plikter. Möjligen påverkas omdömet.

Det är f ö det intryck man får av vanliga blomställningar framåt hösten att insekter inte haft krafter att flyga vidare. Det är litet störande när man ska plocka en bukett.