2015-01-15

Svenska självmordsmyten 1949

Det är inte så ofta som man har anledning att justera de riktigt välutforskade faktoiderna. Men då och då dyker det upp något nytt.

Det hittills äldsta belägget jag kände till för självmordsmyten (att Sverige skulle ha flest självmord i världen) kommer från 1960 och president Eisenhower. Han hade i sin tur läst det i någon tidning så det var ingalunda hans uppfinning, men där slutade spåren.

Men så skickade Ingemar Sundewall följande citat:
I always thought Sweden sounded a dull country [...] But I have never been able to like these model countries with everything up to date and hygienic and an enormous suicide rate.
- George Orwell skriver ett brev daterat den 12 mars 1949, ur Collected Essays, Journalism and Letters of George Orwell, vol 4 (pocketupplagan 1971), sid 541


Faktoider: Svenska självmord

2 kommentarer:

Vinterman sa...

Det måste i alla händelser varit januarivädret med mörker, blötsnö, osandad halkis och vinden som ligger som ett konstant dån över de avlövade träden som bidragit till desperationen i fråga.

Spito sa...

Jag har hört påståendet om att skälet till de många självmorden i Sverige var att vi slutade hymla om dom. Att man i många andra länder förklädde självmord till olyckor. Om det stämmer vet jag dock ej.