2015-01-16

Muhammed fyller år

Enligt varierande traditioner föddes den blivande profeten i senare delen av april omkring år 570. Då och då får man se exakta datum som 19 april 570, 20 april 571 och allt vad det är. Sådana behöver man inte ta på allvar; Muhammeds faktiska födelsedag torde vara ett idag lika oåtkomligt faktum som Jesu födelsedag. Men det behöver ju inte ha något att göra med vad folk tror.

Nyligen uppmärksammades att några muslimer i Göteborg firade profetens födelsedag, med mera (Dagens Media 14 januari 2015: Viralgranskaren drar tillbaka artikel om firande muslimer). Detta fick en del ögonbryn att höjas på de som har koll på datum som ovan. Har april hamnat i januari?

Så här ligger det till: Dagen man firar är den tolfte dagen i månaden rabi' al-awwal i den muslimska kalendern. Eftersom denna är en månkalender så vandrar datumet rejält jämfört med den gregorianska solbaserade kalendern. I år inföll mawlid den 3 januari, och infaller åter den 23 december. Muhammed har alltså två födelsedagar i år.

För övrigt är de äldsta beläggen för firandet från 1100-talet, ett halvt årtusende efter profetens död.

Wikipedia: Mawlid

1 kommentar:

Skeptiker sa...

Här är en dagsaktuell faktoid om den påstådda ubåten. Bilderna visar ett flytetyg, om än blurrigt, med alla de karakteristika som gäller för en vattenmoped, vilken även kan uppvisa en "tornliknande form" betraktad från viss vinkel. Utan en skarpare bild, gärna med ett periskop, är det för tidigt att börja tala om ubåtar. Beviskraven måste ställas högre i sammanhanget.