2015-01-21

Diger vs sot

sotdöd. Dö sotdöden, till sot, sjukdom (jfr lungsot), alltså: dö av sjukdom (och inte i strid).
- Pelle Holm, Bevingade ord

Häromdagen nämnde en politiker att en lokal utgåva av Expressen nog "snart dör digerdöden". Givetvis var det sotdöden hon tänkte på; en enkel lapsus.

På tidningen insåg man inte detta. Istället tolkade man — valde att tolka — uttalandet som en sorts dödshot. Vilket ledde till en bisarr härdsmälta till pseudojournalistik, inklusive glatt kollegialt häcklande, som Bakjour ger en utmärkt redogörelse för.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det som gör att man blir lite ledsen i den här historien är att ingen, vare sig Frida Boisen, Lena Malm eller övriga journalister och twittrare verkar ha insett att det var sotdöden som avsågs. Antingen det, och det är verkligen illa nog för en grupp som har språket som levebröd, eller så är samtliga så cyniska och intellektuellt ohederliga att de låtsas att de verkligen tror att det var digerdöden som avsågs för att det ger möjlighet till billiga poänger och en och annan fyndig one-liner. Detta, att man inte ifrågasätter eller ens verkar vara intresserad av sanningen späder på åtminstone mitt journalistförakt mer än tusen skvaller- och dietartiklar.

Anonym sa...

Så kommunismen har inga offer på sitt samvete? Det är en skam för SVERIGE att leninister som Malm tillåts sprida sådan propagandistisk, massmördardynga. Uppenbart krävs snar ORGANISERING från FOSTERLÄNDSK och ANTI-KOMMUNISTISKT håll när de röda åter talar om GULAG. Om afa utgör ny-leninismens militära gren utgör sådan FOSTERLÄNDSKFIENTLIG PROPAGANDA som denna blogg dess patetiska propagandaministerium. Sanna mina ord, mig tar ni inte levande. Illuminati-svin!

Anonym sa...

Men tack för en intressant och läs-värd blogg i övrigt.

Hexmaster sa...

Ingen orsak.