2014-10-23

Silver i mat

Ifall någon missat det så är kolloidalt silver det hetaste heta i alt-med-branschen just nu. Det finns ingenting som denna tungmetall, mycket finfördelad i destillerat vatten, sägs kunna bota eller förebygga: allergier, reumatism, böldpest, cancer, HIV, ebola ... Ni fattar.

Bland andra argument för denna klassiska snake oil finns två som jag tycker är lite extra intressanta eftersom de är historiska.

1) Förr i tiden lade man ofta ett silvermynt i mjölken. Då höll den sig bättre.

Någon som känner till detta föregivna husmorsknep?

2) De som hade råd höll sig med bestick, bägare och rentav tallrikar i silver. Det var detta silvertillskott som gjorde att fint folk höll sig friska. Kanske det även är därifrån beteckningen "blåblodig" kommer? Eftersom ackumulerat silver gör dig till en smurf.

Etymologin bakom "blåblodig" har definitivt en annan historia; sangre azul användes om den spanska aristokratin, vars germanska rötter och ljusare hy gjorde att ådrorna framträdde tydligare än hos den inhemskare underklassen. Att ädlingar hade bättre överlevnadschanser är ett faktum, även under de återkommande epidemierna (för de var många fler än den välbekanta digerdöden), men det berodde på silver i mynt, inte i mat:
Metoden var den förutsägbara: kungarna flydde och gjorde sitt bästa för att isolera sig och sina hov. Men det lyckades inte alltid. Några av våra bästa exempel på kungarnas lyckade och misslyckade försök att sätta sig i säkerhet kommer från nuvarande Spanien.
- Dick Harrison, Dog någon kung i digerdöden? SvD 9 april 2010


VoF Skeptisk ordbok: Kolloidalt silver

1 kommentar:

Kurt sa...

Jag tycker att det är mycket fascinerande att denna grupp av personer, som i alla andra sammanhang är upptagna med att knyta udda symptom till olika former av giftiga substanser i detta fall frivilligt stoppar i sig tungmetaller. Dessutom är ju denna grupp av människor i alla andra sammanhang motståndare till multinationella företag, men när det gäller silver, så används ju det i en massa sammanhang och industrin försvarar det i detta fall.