2014-10-05

Astrid Lindgren, Tredje riket och pseudovetenskap

Visst kan man göra lite oväntade "fynd" i de gamla Lindgren-filmerna.

TV-serien med Pippi Långstrump var såpass dyr att SVT inte ville producera den ensam. Först var den tänkt att bli en nordisk samproduktion. När våra grannländer tackade nej fick man istället napp hos bajerska Beta-Film. Dem blev man såpass nöjda med att även Emil spelades in på samma sätt. Det är därför man i rollistorna för serierna och filmerna kan hitta ett antal tyska skådespelare. De fick lära sig de svenska replikerna för att få läpprörelserna någorlunda, varefter de dubbades till svenska.

 
Den som förmodligen var det största affischnamnet när det begav sig var Carsta Löck. Hon medverkade i en mängd förglömliga filmer från 1930-talet och framåt. Här ovan ser vi henne hon som Krösa-Maja (1970), uppenbarligen mellan tagningar, samt som spårvagnskonduktörska i Besatzung Dora (1943).

Kommandoran (1971) spelades av Ellen Widmann. Hon arbetade mest i Schweiz men hade även en mindre roll i ingen mindre film än Fritz Langs M (1931).

Doktorn i Mariannelund spelades av Paul Esser. Hans allra första lilla biroll var någonstans i en komedi från 1941 som hette Der Gasmann. Titeln kommer efter huvudrollens tjänst för gasverket, att hälsa på hos folk som inte betalat sin räkning. Men egendomligt känns det att se den.

Men det här fyndet är ändå den märkligaste: Har Thor Heyerdahl verkligen varit med i en Pippi-film?


Filmen ska ha varit Pippi Långstrump på de sju haven (1970). Några scener spelades in på Barbados. Enligt vaga uppgifter ska Heyerdahl ha turistat i trakten och mer eller mindre av en slump ha fått medverka som statist.

Finns Heyerdahl här?

Hade Heyerdahl någon koppling till pseudovetenskap? Jajamen: Här en bloggpost om Heyerdahl och pseudovetenskapen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inte en jätteslump. Pippi-filmens producent hade även producerat Heyerdahls dokumentär om Kon-Tiki några år tidigare.

Hexmaster sa...

...Ah, Olle Nordemar är en gemensam nämnare. Regissör/producent av Kon-Tiki som lyckades få filmrättigheterna till AL-filmatiseringarna. Tack för tipset.

Joakim E sa...

Synnerligen off topic, men det där med den turistande Heyerdahl fick mig att komma att tänka på Gösta Ekmans (d.y.) cameo i Sällskapsresan. Lär också ha varit så att han råkade vara på inspelningsplatsen som turist. Fast han är ju ändå skådespelare!