2014-10-19

Ebola finns inte

Vilka tokigheter är värda att ge uppmärksamhet? Jag hittade länken till denna besynnerlighet i en svensk Facebookgrupp för vaccinmotståndare. Den bemöttes inte med kritik, så att säga.
"Ebola" as a Virus Does NOT Exist and Is NOT "Spread". The Red Cross Has Brought a Disease to 4 Specific Countries for 4 Specific Reasons and It Is Only Contracted By Those Who Receive Treatments and Injections From the Red Cross. That is Why Liberians and Nigerians Have Begun Kicking the Red Cross Out of Their Countries and Reporting In the News the Truth.
- Nana Kwame, på Facebook 9 oktober 2014

Texten har fått en viss spridning på sociala medier, kanske även utanför. Jag är inte intresserad av att ge den ytterligare spridning men den nyfikne hittar den enkelt. (Se t.ex. Snopes artikel.)

Exakt varför en del sådana här texter får viralt genomslag är en öppen fråga. De kan men behöver inte vara välskrivna, smarta, kunniga eller särdeles övertygande; den här är det inte. Men den är intressant eftersom den ger en glimt av en värld som vanliga medier inte rapporterar om så ofta. Och då menar jag inte så mycket de drabbade länderna i västafrika utan den förvillade, förvillande vidskepliga värld som även åtskilliga västlänningar lever i.

Att vacciner är värre än de sjukdomar som de vaccinerar emot är en återkommande villfarelse som för närvarande har en relativ högkonjunktur på flera håll. En förutsättning för vaccinmotstånd i framskridet stadium är en öppenhet för avancerade konspirationsteorier; hur ska man annars förklara att vårdpersonal, läkemedelsbolag, nationer och hela världen förresten mot bättre vetande tar livet av sina egna? I Afrika finns det gott om konspirationsteorier (varav förvisso inte alla är lika grundlösa) som kan kombineras med vaccinskräck och andra villfarelser till potenta mem-cocktails. Här är Kwames försök, listat som "fyra anledningar":

Kwames anledning 1: Nigerias olja. Västvärlden vill komma åt oljan, det görs genom att landsätta militär, och det är därför man skickar ebola till västafrika. Ett tidigare försök var Boko Harams kidnappning av 276 skolflickor, en händelse som enligt Kwame aldrig inträffat ("There ARE NO GIRLS MISSING") och som misslyckades sedan tillräckligt många i och utanför Nigeria insett detta.

Kwames anledning 2: Sierra Leones diamanter. Han berättar om en strejk bland gruvarbetare "sedan 4 månader tillbaka", strejker är inte ovanliga men den senaste omfattande var i årsskiftet 2012-13.

Kwames anledning 3: Militär skickas in för att förgifta folk med ebola så att man ska tro att epidemin är över dem... Skulle det vara en "orsak"? Vi fortsätter till nästa punkt.

Kwames anledning 4: Poängen med militära trupper enligt punkt 3 är att folk ska skrämmas/tvingas till att ta motgiftet, som alltså ger dem ebola, så att man får allt större makt över folks sinnen. Att ebola skulle ha spridits till USA är en skröna (tror jag han menar; "Already They Have Started With Stories of How" osv). "They" sprider även historier om hur vita läkare botats medan svarta inte får behandlas; jag vet inte vad han pratar om, men syftet ska vara att de svarta tror att botemedlet förvägras dem, varefter de rusar iväg för att vaccineras och får ebola.

Snopes poängterar att Kwame är tillräckligt medveten om hur snacket går i de öppensinnades kretsar för att ta upp population control, avfolkning medelst massmord, som förslag på varför "De" sprider myter och ebola. Just den hypotesen avfärdar han, vilket måhända ger honom en aura av modig sanningssägare bland de likasinnade som inte tar illa upp för att deras favoritidé dissas:
Most People Jump to "Depopulation" Which is No Doubt Always on the Mind of the West When It Comes to Africa. But I Assure You Africa Can NEVER Be Depopulated By Killing 160 People a Day When Thousands are Born Per Day. So the real Reasons Are Much More Tangible.
Vilka "De" är, som sprider ebola och myter, sägs inte. Man får tänka lite själv också.

Kwame avrundar med lite vaccinskräck av standardsnitt, "Hundreds of Thousands Have Been Killed, Paralyzed and Disabled By These and Other "New" Vaccines All Over the World and We Are Finally Becoming Aware of It." Och så några länkar till genuint opålitliga källor.

Slutsats: Lita inte på regeringar eller läkare! Lägg ditt liv i händerna på random snubbe på nätet!

snopes.com: We're Not Ghana Take It

Inga kommentarer: