2014-10-22

Marianne Utterdahl, Ghostbuster

Marianne Utterdahl är ordförande för Sjukvårdspartiet i Värmland. Hon är också ett av nio så kallade landstingsråd, en heltidsarvoderad politikertjänst, i Värmlands landsting. Hon har, kort sagt, en hel del att säga till om i den skattefinansierade värmländska sjukvården.

Nyligen drog hon uppmärksamhet till sig sedan hon postat en egendomlig videosnutt på Facebook:


I "Quantum Healing of Tumour thru the Power of Thought & Feeling" får vi se new age-gurun Gregg Braden (som en gång gjorde karriär på 2012-profetior) resonera kring en videosnutt där healing ska förekomma. Denna snutt visar i sin tur, enligt uppgift, hur en grupp utövare lyckas förinta en tumör enbart med hjälp av den kinesiska metoden "Chi Lel Chi Kung". Det är en mäkta användbar metod, som enligt vittnesmål (som man är noga med att inte ta ställning till på hemsidan men ändå väljer att lägga ut) kan användas mot såväl tandvärk och förkylning som diabetes, MS, cancer och HIV.

Chi-Lel Qigong: Healing Good News

Oförfalskat kvack, helt enkelt. Landstingsrådet lade heller inte ut detta som ett varnande exempel -- eller?
Men landstingsrådet Marianne Utterdahl tycker inte att hon gjort något fel och menar att hon är felciterad.
- Jag har sagt att jag är skeptisk, men vi är intresserade av en öppen och respektfylld dialog mellan olika synsätt och ett lärande mellan olika synsätt och att sjukvården ska drivas av vetenskap och beprövad erfarenhet.
Vad har du fått för reaktioner efter att ditt inlägg har uppmärksammats?
- Jag är överväldigad över att jag fått så mycket positiva reaktioner. Människor som är glada över att vi äntligen vågar prata om det här och lyfta att det kan finnas ett samband mellan kropp och själ, säger Marianne Utterdahl (SIV).
- Ny hård kritik mot Utterdahl, SVT Värmlandsnytt 20 oktober 2014

Ett lärande mellan olika synsätt. Vad gjorde hon då innan hon blev politiker?
De senaste åren innan jag gick in på heltidsuppdrag inom politiken har jag arbetat som egen företagare och terapeut inom det komplementärmedicinska området.
- Sjukvårdspartiet i Värmland: Marianne Utterdahl

Hur såg denna komplementärmedicinska företagsamhet ut? Ja, den hade åtminstone inte mycket med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra.

Så här såg hemsidan för Utterdahls Hälso Källa (sic) ut, framfiskad ur archive.org:


Här finns terapier som Xin Ping, medicinsk Qigong, öronakupunktur, öronljus (stearinljus i öronen, just så) och medialt arbete; så är hon också diplomerad "medial undersökare" av skojaren Terry Evans.

I det sistnämnda ingår något så här spännande (därav bildbeviset):

Upplever Du oförklarliga fenomen/närvaro i Ditt hem är Du välkommen att boka en Medial Undersökning & rening, sk "Ghostbusting".
Metoden låter visserligen inte så mycket Ghostbusters (1984) som Poltergeist (1982):
Välkommen att kontakta mig för en medial undersökning och rening. Vid ett sådant hembesök hos Dig så undersöker jag vad som pågår i Ditt hem. [...] En ande däremot, som är "fast" - och behöver hjälp över till "ljuset" kan vara så av olika anledningar. Mitt jobb är då att kommunicera med denne och försöka coacha denne till att gå över till "rätt sida".
För övrigt fick Sjukvårdspartiet i Värmland 11381 röster i det senaste valet, eller 6,35 %.

Inga kommentarer: