Den kända bilden vet ni ju ändå hur den ser ut. Här en annan ur serien. Dagen är den 2 maj 1945, platsen taket på riksdagshuset i Berlin. Fotografen heter Jevgenij Chaldej, vilket tydligen inte blev fastslaget förrän efter Sovjetunionens fall.
Är bilden "äkta"? Den första röda flaggan restes den 30 april (onekligen ett passande datum), fast det var lite tidigt på så sätt att det fortfarande var ohälsosamt många tyskar i närheten. Två dagar senare hade det lugnat sig såpass att man kunde börja fundera på vinklar, ljus och sånt.
En sorts faktoid, i kategorin missförstånd, skulle kunna vara upphöjandet av just riksdagshuset till tredje rikets absoluta centrum. Riksdagen hade aldrig varit Hitlers grej -- så att säga -- och huset hade egentligen inte använts sedan branden 1933. Ledarskapet låg som bekant och tryckte i bunkern under rikskansliet en bit bort.
Var det verkligen en klocka? Det kan ha varit det. Det förekom även kompasser med armband. Jag kan verkligen inte bedöma sannolikheten för om det var det ena eller det andra och det bekymrade heller inte fotografen; alla visste att plundring förekom, och den associationen ville man verkligen undvika på Segerbilden.
På ett östtyskt minnesfrimärke förenklade man så här.
3 kommentarer:
Riksdagshuset tycks ha legat som ett urblåst skal, under hela det Kalla Kriget. Det blev inte restaurerat, förrän efter Tysklands återförening. Innan dess passade Christo Javacheff på, att slå in det i paket. Jag var där med min familj, när han höll på att slå in det. Min då 6-årige lillebror, misstog en portik som redan slagits in, för ridån på en scen. Han undrade när showen skulle börja... :-)
Resandet av flaggor som segersymbol är väl inte riktigt lika populärt numera. USA försökte ju göra det i Bagdad men den togs ju ned efter bara några minuter!
Vissa begränsade renoveringar gjordes före 89 men läget gjorde byggnaden mindre användbar.
Skicka en kommentar