2013-03-03

Elstrålning och andra folksjukor

En av de teckningar Max Gustafson skänkt till alla "vågbrytare" (se nedan)

Vet ni att alla fläktar som säljs i Sydkorea har en timer? Det beror på att det är livsfarligt att sova i samma rum som en påslagen fläkt.

Eller att folk, av någon anledning ofta kineser, i årtusenden har varit skräckslagna av tanken på att deras könsorgan ska börja växa inåt? Och kanske ha ihjäl dem?

Eller att man i Sydamerika äter fikon kokta i vinäger för att slippa dö av skräck?

Detta är tre exempel på vad som kan kallas "kulturspecifika psykiska störningar". Man skulle också kunna kalla det för vidskepelse som är mer eller mindre begränsad till en viss folkgrupp -- dock med en smittsam komponent som gör den riktigt intressant även för oss som studerar myter och faktoider. Folk illness är en engelsk term som är lite mjukare. (Vidskepelse är, har jag fått för mig, inte så mycket en störning som människans normaltillstånd.)

Wikipedia: Fan death; Koro (medicine); Susto

Sådana folksjukor har mänskligheten alltid haft behov av, och därför ständigt tänkt ut. I vår välmående tid har rejäla sjukor som pest, frossa och blodförgiftning gett vika för diffusa symptom som yrsel, glömska och oro i största allmänhet. När problemen kommer och går utan märkbar orsak, vad ska man då tro? Man letar reda på något som verkar tillräckligt bra och sätter sin tilltro till detta. För några decennier var oral galvanism en stor grej. Sedan kom den så kallade bildskärmssjukan, och sedan några år är elöverkänslighet den stora grejen.

Ett förtydligande som inte verkar kunna göras tillräckligt många gånger: De som lider, lider. Även om det inte kan vara av det som de tror att de lider av. Folk som får symptom när de talar i mobiltelefon men inte när de talar i en vanlig telefon skulle kunna vara värt att forska i. Men när de får symptom när de talar i en vanlig telefon, men tror att motparten talar i en mobiltelefon -- då är det uppenbarligen någonting annat som ligger bakom än elektromagnetiska vågor av ena eller andra sorten.

Skeptic's Dictionary: EMF, EMR
Carl-Johan Göthe, Från skrivkramp till bildskärmssjuka, Folkvett 2/2000

Ja, det här blev lite osorterat om den så kallade elstrålningen, om de som tror att de har besvär av den och de som är övertygade om att det är vår tids neurosedyn-, asbest- och DDT-skandaler i en enda, men tusenfalt värre mega-skandal. Anledningen är att jag om två veckor ska delta i ett seminarium om den så kallade elstrålningen och huruvida den är vår tids största hälsofara eller inte alls. Arrangören är Miljöpartiet i Västra Götaland.

Sist några "källor" till påståenden om den så kallade elstrålningens faror.

Strålskyddsstiftelsen
Tre personer som hittat ett förtroendegivande namn på sin hemsida. Tore Fahlström är även ordförande i Elöverkänsligas riksförbund. Kerstin Stenberg är också verksam i andra elfobiska föreningar. Mona Nilsson är Mona Nilsson.

Vågbrytaren
En organisation som åtminstone varit långt mer aktiv. Bildades 2002 i Järna. Om nu antroposofer är inblandade.

Faraday
Säljer bland annat Amadeus, friggeboden som samtidigt är en faraday-bur! Pris 135 000:-

Forskare: strålningen ett mänskligt experiment, Paulina Forslund, Nordfront 1 december 2012
Nordfront är hemsidan för Nordiska motståndsrörelsen. De konspirationsteoretiska dragen i idéerna om så kallad elstrålning är helt i deras stil. De är, på liknande grunder, emot vacciner, GMO och "E-nummer".

3 kommentarer:

Kurt sa...

Men dessa folksjukor kan också utnyttjas. I Australien, där den religiösa sekten med klimatskeptiker är mycket starka, så finns ett s.k. "Wind Turbine Syndrome", ironiskt eftersom det bara existerar där ny vindkraft kommer inte i t ex Danmark eller Holland!. Det utnyttjas nu av oljeindustrin för att stoppa utbyggnaden av alternativa energikällor. I Sverige "kidnappades" Föreningen Svenskt Landskapsskydd, som från början skulle hjälpa enskilda medborgare som utsattes för negativa konsekvenser av företags exploateringar, till att numera bara arbeta mot vindkraft, medan alla andra former av storskalig exploatering hejas på!

Erik A sa...

Vad är Miljöpartiets ställning i frågan? Hoppades att partiet med flest högskoleutbildade skulle hålla sig sansade i sådana här frågor.

Hexmaster sa...

Vet inte riktigt vad du menar med "sådana här frågor", men MP har en stark tradition av alternativmedicin och antroposofi. Det finns en motion om att regeringen bör utreda HAARP, ett väderprojekt som konspirationsteoretiker gillar att inbilla sig saker om.

I det här fallet kom det in en välmenande men förvillad motion från en rad partimedlemmar om "elsmog". Partistyrelsen för MP VG avslog den, men menade att ett upplysande och utredande seminarium vore på sin plats, med företrädare för båda sidorna. Jag är den ena.