2013-03-07

Chavez, Nobel och maya-energierna

Venezuelas president Hugo Chavez "fick kosmisk energi" från en maya-ritual så att han kan klara av "små och stora hinder" i sin kamp mot sjukdomen, sade den indianska guatemalteken Rigoberta Menchú. Hon är i Caracas tillsammans med 20 andra "vise" i ett försök att hela ledaren.

- Chávez recibió "energías cósmicas mayas" para sanar, dice Rigoberta Menchú, Terra 22 februari 2013

Rigoberta Menchú Tum är inte vilken kvackare som helst. Hon fick Nobelpriset 1992 -- visserligen fredspriset, och även om hon där inte är ensam om "alternativa" världssyner (Wangari Maathai, fredspriset 2004, trodde att HIV var den vite mannens vapen mot de svarta) så är det ju inget vetenskapligt pris, och det är därmed inte fullt lika genant som när mottagare av vetenskapliga priser går vill (Luc Montaigner, medicinpriset 2008, är inne på homeopati). Den famösa undergång som var så populär i öppensinnade kretsar menade hon var ohistoriskt påhitt. Gott så. Hon är för övrigt mayaindian (stammen k'iche).

Å andra sidan har hon uppenbarligen tagit till sig trams av andra slag. Som healing, "energi"-grejen, och en del annat som jag inte vet om de gamla mayaindianerna någonsin hört talas om.

Vad Chavez hade för inställning till alternativmedicin vet jag inte. Han fick en hel del vård på Kuba och hemmavid, förmodligen av bästa och modernaste slag. Den hjälpte inte. Hade den gjort det, kan man vara säker på att Menchú Tum skulle tagit åt sig; lika säker som man kan vara på att hon idag inte alls anser att det var deras mayaenergier som tog livet av El Comandante. Så underbart fungerade kanske kvacksalveri även på de gamla mayaindianernas tid.


(En helt annan sak är att vissa detaljer i hennes självbiografi visat sig vara fabricerade. Jag har inte studerat frågan närmare.)

Inga kommentarer: