2013-03-27

Googlande varumärken

 ne.se: googla

Aspirin: Acetylsalicylsyra såldes med detta namn av Bayer från 1899 och framåt. De äger fortfarande varumärket, inga andra får sälja paket med "Aspirin". Hur substantivet "aspirin" får användas verkar variera.

Bakelit: Den första plasten uppfanns av Leo Baekeland, som bildade The General Bakelite Company 1910.

Dynamit: Uppfanns som bekant av Alfred Nobel och salufördes framgångsrikt av hans företag. Verkar inte ha förekommit på marknaden på länge, det som används idag är Dynamex.

Frigolit: Expanderad polystyren har sålts som frigolit sedan 1950-talet. I Norge kallas det praktiska materialet isopor, i Ryssland penoplast, i Finland styrox, och i många andra länder styrofoam med varianter. Varumärket var häromåret till salu på Blocket.

Gladpack: Glad Wrap lanserades 1963 av firma Glad, ett för ändamålet bildat dotterbolag till Union Carbide.

Heroin: Syntetiskt diacetylmorfin som det marknadsfördes av Bayer vid förra sekelskiftet.

Jacuzzi: Bröderna Jacuzzi lämnade Italien vid förra sekelskiftet och slog sig ner i Kalifornien, där de startade en fabrik. De tillverkade lite av varje. Är idag enbart kända för pumparna och badkaren som de började sälja på 50- och 60-talen.

Masonit: Uppfanns 1924 av William H. Mason som uppkallade det efter sig.

Pilates: Träningsform grundad av Joseph Pilates, som dock kallade den contrology.

Termos: Flaskor som tillverkades av det tyska företaget Thermos GmbH. (Huruvida de knyckte uppfinningen från James Dewar eller uppfann den oberoende av honom är två olika beskrivningar som förekommer, lustigt nog, på engelska resp. tyska Wikipedia.)

Vaselin: Uppfinningen och ordet kommer båda från Robert Chesebrough. Tillverkades av företaget han grundade tills det 1987 köptes av Unilever.


Ja, så där skulle man nog kunna gå igenom hela alfabetet. Google är inte de första som ser sitt varumärke "degenerera", som det heter. Det ironiska är att företag som gjort vad som helst för att sprida sitt varumärke, plötsligt slår bakut när de börjar lyckas. Men det har de inget för, hur många stjärnjurister de än lejer; över språket styr alla och ingen.

Google startades 1998 och blev snart den överlägset mest använda sökmotorn. Men det tog ändå några år för ordet att bli ett verb. Det började användas i engelskan omkring år 2000, de tidigaste svenska beläggen är något yngre; i "gammelmedia" finns de första beläggen i GP och SvD 2003, och i DN först 2005. [...] Det kan även nämnas att det allra första belägget för verbet kommer från den ene grundaren Larry Page, som den 8 juli 1998 skrev följande: "Have fun and keep googling!"

- Peter Olausson, Nya ord med historia (Ordalaget 2010)

Varför Google® gör en för dem så genant affär av den bökiga glosan "ogooglebar" vet jag inte. Den är ändå inte i närheten lika vanlig som det synnerligen generiska googla. Eller för den delen min försvenskade favorit (även om jag inte använder den): goggla.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Kanske är bara Google riktigt smarta, och detta är bara ett marknadsföringstrick som skall se till att ordet ogooglebar inte blir en dagslända, utan verkligen får fäste i språket? På kort sikt är ju inte uppmärksamheten bra, men på lång sikt kan den ju vara bra.

Anonym sa...

"Varför Google® gör en för dem så genant affär av den bökiga glosan "ogooglebar" vet jag inte. Den är ändå inte i närheten lika vanlig som det synnerligen generiska googla."

En stor organisation agerar inte nödvändigtvis som en enhetlig rationell varelse. I det här fallet misstänker jag att juridiska avdelningen måste göra något för att bevisa sitt existensberättigande. Ifall det går åt skogen och namnet degenererar måste juridiska avdelningens chefer visa att man kämpat emot så gott man kunnat. Annars kommer huvuden att rulla.

Sensemaker