2015-10-21

Den svarta draken i Utah

Foto från Lynn Sessions blogg
Stories of giant man-eating birds are common among many other Indian tribes of the American Southwest. In Utah's Black Dragon Canyon there is a beautiful pictograph of a pterosaur. These were called "thunderbirds."
- Confusion: The Great Dispersion, bible.org

Bilderna i kanjonen upptäcktes på 1920-talet. En viss John Simonson upptäckte 1947 "flygödlan" ovan. Den har sedan dess blivit en klassiker i kreationistiska kretsar, en fin illustration (bokstavligt talat) av sägner om åskfåglar.

Något som många nog missat, såväl troende (bokstavligt talat) som andra, är att bilden ovan inte är originalet. Det är Simonsons "förbättring". Han gick lös på den gamla (1000-2000 år) bilden med krita. Förr i tiden var förfarandet inte ovanligt. Idag är det, tack och lov, olagligt, av flera skäl.

Men en förbättring kan också ses som en tolkning. Hur mycket av det vi ser är Simonsons verk, hur mycket fanns där från början?

Jean-Loïc Le Quellec, Paul Bahn och Marvin Rowe tog sig en ordentlig titt på klippan. De fotograferade och analyserade den med tekniker som gjorde det möjligt att skilja på de olika pigmenten, de som fanns där från början och de som kom till på 1940-talet. Och de fann att "draken" ursprungligen sett ut så här:


- Photos: 'Winged Monster' Rock Art in Black Dragon Canyon, Laura Geggel, LiveScience 18 augusti 2015

Originalkällan är artikeln "The Death of a Pterodactyl" av Le Quellec, Bahn och Rowe, tidskriften Antiquity, nr 346 augusti 2015. Om man nu skulle ha den inom räckhåll.

Inga kommentarer: