Hockeyallsvenska Asplövens ordförande Lars Janzon avgår. En bild på hans privata Facebook-sida kan tolkas som nazistisk.- Ordförande avgår efter nazistbild, Metro 2 oktober 2015
Asplövens ordförande Lars Janzon hade lagt ut en bild på Facebook där man skymtade en finländsk svastika.- Får lämna klubben - efter nazistbilden, Expressen 2 oktober 2015 (artikelns bild är ett exempel, inte Janzons)
Nu har Janzon lämnat sin post, meddelar klubben på sin hemsida.
– Vi har i samförstånd med Lars kommit fram till att det här inte var lämpligt helt enkelt, säger styrelseledamoten David Lehto.
Nu är det så, att svastikan i finska flygvapnets blåvita tappning inte har ett dugg att göra med nazismen. Deras allra första plan var en gåva från den svenske greven Eric von Rosen. Han hade en svastika som bomärke, och det var därför som flygvapnet valde den symbolen. Detta var vid samma tid som en viss Anton Drexler grundade tyska arbetarpartiet DAP, men flera år innan det blev nationalsocialistiska NSDAP, fick hakkorset som symbol och Hitler som ledare.
För innan hakkorset blev för evigt förknippat med nazismen så hade det haft en lång och brokig historia. I Asien har det använts sedan mycket länge i olika sammanhang och används än idag. I Europa blev det populärt i slutet av 1800-talet sedan Schliemann, han som bara delvis upptäckte Troja, hittat svastikor i det gamla Ilion. Hakkorset användes lite som fyrklövern: en trevlig och diffust lyckobringande symbol, använd mer som dekoration än som amulett. Här har vi fyra exempel på fr.v. aviatrisen Matilde Moisant 1912, Coca-Cola-märke från 1920-talet, den berömda elefantporten från 1901 vid Carlsbergs bryggeri i Köpenhamn, samt det kanadensiska damlaget The Fernie Swastikas från tidigt 1920-tal. Det fanns åtminstone ett annat politiskt parti som tog hakkorset som sin symbol (Faktoider: Hakkors utan nazister). Och så vidare.
All denna kunskap pockade på att berättas och förklaras när man såg den historielösa skymningspressen breda ut sig om "nazistbild", och alla historielösa fånar som hakade på. Och efter att ha postat detta på fejan och gottat sig, så tog man — jag — en titt på vad den där Janzon var för figur.
Nyckeln fanns hos lokaltidningen Haparandabladet (Asplöven Hockey ligger i Haparanda). De hade bättre koll på frågan än slasktidningar som Aftonbladet, Metro och Expressen.
Janzon har visserligen lagt ut flygrelaterade bilder förr. Men bilden nedan lade han ut i samband med en omtalad demonstration mot finsk flyktingpolitik. Och Janzon har även postat, delat och gillat invandrar-relaterat material, om man säger så. Det hela ser helt enkelt ut som en högst medveten trollning. Lite som att smyga in ett 88 eller 14: En tydlig blinkning som ingen kan sätta fast en för. (88 = H H = Heil Hitler, 14 = Fourteen words, en sorts trosbekännelse inom vit makt-rörelsen.)
Också HB har tagit del av Janzons inlägg och delningar på Facebook. Hit hör också hans kommentar "Kulturutbyte…eller hur?" till delad artikel där en somalier angavs ha våldtagit en flicka.- Haparandabladet, Hockeyordförande avgår efter publicering av hakkors, 2 oktober 2015
På HB:s frågor om lämplighet och omdöme att som offentlig person för Asplöven, torgföra invandrarkritiska synpunkter och publicera en profilbild på ett hakkors som för den oinvigde tolkas som nazisternas, påpekar Janzon:
– Det är kanske inte så politiskt korrekt att ha de synpunkter jag har om flyktingar och invandring, men för att inte skada Asplöven har jag beslutat att i fortsättningen hålla mina synpunkter privata; detta även om jag anser att man måste kunna skilja på en roll som privatperson och en roll som förtroendevald i ett annat sammanhang, säger Janzon.
När man ser sammanhanget är det mycket lättare att inse att klubbstyrelsen inte överreagerade utifrån någon tänkt historielöshet, utan tröttnat på sin kryptofascistiske ordförande. Eftersom denne var fullt medveten om vad han höll på med protesterade han inte utan avgick. Men den historien är ju inte alls lika tacksam, vare sig för skymningspressen, historielösa delare eller besserwissrar.
8 kommentarer:
Jag tittade en gång på en karta över Sydkorea och noterade mängder av små hakkors. Ett närmre studium av rutan med teckenförklaringar visade att det var symbolen för 'buddhistkloster'.
Har för mig att inte bara Finland, utan även Litauen under mellankrigstiden, hade hakkors som landbeteckning på sina stridsflygplan. Aseas hakkors försvann tidigt under 1930-talet, kanske på order av bolagschefen Edström, när symbolen fick en otrevlig belastning. Var inte hakkors symbol för vattenkraftverk på äldre kartor också? I Högalidskyrkans stora ingång (Stockholm, Söder) noteras ett hakkors i stenen - kyrkan invigdes under tidigt 1920-tal.
Förstår att du känner ett behov av att dela med dig av denna kunskap. Hakkorsen på gamla spårvagnar i Göteborg brukar nämnas, liksom kartsymbolen, minst en finsk medalj, med mera.
Oja, detta är kul. Minns en TV-sekvens som visade ett finskt jubileum, möjligen var det Finlands sextioårs-födelsedag. Det var militärparad. På tribunen stod bland annat massiva sovjetiska marskalkar, med medaljer från topp till tå, och betraktade hur finska soldater marscherade förbi. Trupperna bar hjälmar i gammal känd tysk modell, samt ... fanor med hakkors!
Min mormor var med i Finska Lottakåren. De hade det sedvanliga blå korset, med ett tunnare tillägg som bildade ett hakkors. Hon var med och reparerade de som slogs mot ryssen, som var deras verkliga fiende. Men det är väl allmänt känt att Finland var allierade med Tyskland under andra världskriget. Hur länge, från när etc har jag inte i skallen dock...
Kan väl passa på att komplettera med att finska flygvapnet fortfarande använder svastikan som symbol: se t.ex. nuvarande flagga för Finlands Flygstab på https://sv.wikipedia.org/wiki/Finl%C3%A4ndsk_svastika
Jag vet inte om den finska svastikan är till slutet så oskyldig som det ser ut. von Rosen var åtminstone senare bekant med kända nazister som Göring. Och Hitler, om jag minns rätt, tog svastikan från det förnazistiska Thulesällskapet som verkade redan före världskriget. Till mig verkar svastikorna vara släkt, även om den finska inte stammar direkt från Hitlers version.
Jag har lagt märke till portar i vanliga bostadshus (en i Vasastan, en på Söder, båda här i kgl. hufvudstaden) som är sammansatta av glasrutor och trälister, och detta på ett sätt så att listerna bildar eleganta hakkors. Tydligen ingen som protesterar.
Sedan finns det ju platser där hakkorset än idag inte är kontroversiellt och det kan medföra en del kulturkrockar:
http://www.pkjonas.se/2018/09/06/svastikachock-i-trapphuset/
En historia från hösten 2017:
https://nyheter24.se/nyheter/utrikes/898426-skjortor-med-nazistsymbol-saldes-i-1500-butiker
Skicka en kommentar