2013-08-16

På gränsen i Sovjet

Följande videosnutt är på ryska och otextad. Den som behärskar tungomålet får gärna kommentera.Klippet kommer från filmen Sju steg bortom horisonten från 1968 (länken till hela filmen på tuben). Mannen i vit skjorta heter Igor Sjelusjkov. Han var verksam som "sifferartist" på hög nivå.

Några av hans uppvisningar kan även den som inte förstår ett ord ta till sig. Som den som börjar vid 6:30. På sex svarta tavlor har man skrivit lika många matematiska problem: nionde roten ur 7 834 217, femtonde roten ur 23 414 561 327 ... Sjelusjkov tar en titt och löser samtliga tal i huvudet, på några sekunder. För att öka svårighetsgraden satte man först snurr på de svarta tavlorna.

Äktheten verkar svår att bedöma. Det finns verkligen folk med förmågor av den här sorten som förefaller övermänskliga. Men oavsett den saken så finns det även andra aspekter som fascinerar.

En intressant omständighet är att filmen uppger sig handla om vetenskap på gränsen till det möjliga, "bortom horisonten". Detta inkluderade parapsykologi, som på den tiden var något mer accepterat än idag. (Hur läget egentligen var i Sovjet är en intressant fråga som jag för närvarande djupstuderar.)

Ta till exempel Vladimir Raikov. Han var hypnotisör med "reinkarnationer" som specialitet: Han frammanade döda personer i ditt huvud, eller hur man ska uttrycka det. Min favorit är när han vid ett tillfälle hade en klass med konstelever varav hela fyra för tillfället var Rafael.

Vi får även se "hudläsare", som jag beskrev i bloggposten Kan du se med fingrarna?

Den finaste episoden är nog han som kör bil med en svart påse över huvudet. Jag har för mig att jag läst om någon illusionist som gjorde detta helt nyligen. Det är alltså ännu en demonstration som kan vara parapsykologisk men inte behöver vara det.

Och vad blev det av siffertrollaren? "Shelushkov's subsequent fate is unclear." (WP)


Wikipedia (eng.): Igor Shelushkov
Wikipedia (ry.): Семь шагов за горизонт

Inga kommentarer: