2013-08-21

Nordiska Ministerrådet och homeopatin

Den 12-13 oktober arrangeras Nordiskt Homeopatiskt Forskningssymposium i Göteborg.

Forskare från flera länder kommer att dela med sig av de senaste forskningsrönen. Dessutom kommer symposiet att ge möjlighet för mindre erfarna inom forskning att presentera sina projekt.

Detta är första gången ett forskningssymposium med huvudinriktning mot homeopati arrangeras i Sverige.


- homeopatisymposium.eu

Man håller till hos Nordic School of Public Health NHV (Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap). Det är ingalunda någon hittepå-skola utan en riktig, etablerad högskola. Den lyder under Nordiska ministerrådet och drivs huvudsakligen med skattemedel. I styrelsen ingår folk från svenska socialstyrelsen och motsvarigheterna i de övriga länderna. Man har även en kvalitetspolicy, här ett kort citat:

Det mest fundamentala begreppet i kvalitetsarbetet vid ett lärosäte är den akademiska kvaliteten. Högsta möjliga akademiska kvalitet är förutsättningen för ett meningsfullt arbete med olika andra aspekter på kvalitet inom lärosätet. Den har därigenom högsta prioritet vid NHV.

- Kvalitetspolicy Nordic Scool of Public Health NHV

Hur kan ett sådant lärosäte ge utrymme åt en så fullkomnad representant för pseudovetenskap, kvacksalveri och geschäft som homeopati?

Jag har frågat dem. Återkommer när svar erhållits.

Uppdaterat:

NHV har inget samarbete med "homeopater".
Vi har enbart hyrt ut lediga lokaler.
Detta gör vi till flera olika organisationer. Intäkterna ökar våran möjlighet att bedriva forskning och utbildning inom folkhälsan.

Clas Patriksson
IntendentDenna bloggpost har även lagts ut på VoF:s blogg: Homeopati på högskola

5 kommentarer:

Ethel Hedström sa...

Ser fram emot att få ta del av svaret.

Hexmaster sa...

Nu har jag fått ett svar från NVH.

Christian sa...

Det är väl en klassisk metod hos organisationer som sysslar med pseudovetenskap: Att hyra in sig hos etablerade lärosäten för att kunna snylta på deras renommé? Används tex av trutherrörelsen.

Hexmaster sa...

Det är en klassisk metod; den som kan förknippas med trovärdiga namn blir själv trovärdigare. Och omvänt blir de trovärdiga namnen mindre trovärdiga när de förknippas med dålig vetenskap, fusk och bedrägerier. Det är därför alla institut som förtjänar respekt ansätts av tomtar och troll, och det är därför som de borde ha ett välutvecklat immunsystem mot just dem.

Notera att bloggposten ovan inte riktar sig mot homeopaterna. Den riktar sig helt och hållet mot de som bestämmer på NHV, som uppenbarligen inte har koll på saker de borde ha koll på.

Christian sa...

Se där, det finns visst en till Christian.