2013-08-06

Konsten att spå

Hur skulle det vara att kunna förutsäga framtiden? Var det en retorisk fråga?

Här är åtta tips till en siare:
  1. Gör många förutsägelser och hoppas på att några slår in. Peka i så fall stolt på dem och ignorera resten.
  2. Var vag. Uttala dig inte tvärsäkert. Säg saker som "Jag känner att...", "Jag får en bild av att...", "Det kan vara så att..."
  3. Använd många symboler och metaforer, till exempel bilder av djur, namn och initialer. De troende finner ofta mening i dem.
  4. Var inte rädd för att göra inbördes oförenliga förutsägelser, då kan åtminstone den ena vara sann. Om någon ställer frågor efter fullbordat faktum, säger du att den spådom som stämde återgav vad du verkligen menade.
  5. Ge Gud äran för korrekta förutsägelser, [detta är en amerikansk lista] men ta själv på dig skulden för att du inte lyckats tyda Hans tecken rätt vid misslyckade förutsägelser. I vilket fall som helst har du Gud på din sida, vilket kan dämpa kritiker.
  6. Oavsett hur ofta du har fel, fortsätt. Dina anhängare kommer snart att glömma felen.
  7. Förutsäg gärna katastrofer. De är lätta att komma ihåg om förutsägelsen slår in, och ger dig därmed mycket reklam.
  8. Om du förfalskar en förutsägelse, genom att göra den efter att händelsen slagit in men påstå att den gjorts innan, se till att den inte är allt för perfekt. Det väcker misstankar.
Listan kommer från James Randi och hans The Mask of Nostradamus (1990). Att proffsen använder den kan intygas. Bortsett från enstaka undantag, som nr 5 i sekulära länder.

Inga kommentarer: