2019-03-07

Tvätta utan tvättmedel

Med ett nytt filtersystem kan tvättmaskinen få kläderna rena utan både tvättmedel och uppvärmt vatten. Tricket är ultrarent vatten.
- Svenska metoden låter dig tvätta utan tvättmedel, Ny Teknik 1 juni 2017

Om något är för bra för att vara sant, brukar det inte vara sant. Swatabs metod för att tvätta med kallt vatten utan tvättmedel låter för bra för att vara sann.

Intrycket blir inte bättre när journalister, husvärdar eller uppfinnarna själva ska beskriva hur underverket går till:
Genom att vattnet blir fritt från salt, mineraler, metaller och lösta gaser får det rengörande egenskaper och kan lösa upp smuts och fett.
- Ny Teknik
– Vattnet fungerar som en magnet som drar till sig smutsen, säger Michel Legnered, som är husvärd i fastigheten.
- Tvätta utan tvättmedel, Råd & Rön 1 februari 2018
DIRO® heter vårt unika system, som omvandlar ditt vanliga kranvatten till ett speciellt ultrarent vatten som tvättar rent och allergivänligt – helt utan tvättmedel och skadliga kemikalier. DIRO® filtrerar bort salter och andra föroreningar vilket ger vattnet helt nya egenskaper
- Swatab

Om Swatab verkligen lyckats ge vanligt vatten "helt nya egenskaper" så vore det 1) en sensation av första klassen och 2) lätt att visa. Med tanke på omständigheterna så utgår jag, tills något annat visats, från att effekterna varken är kemiska eller fysikaliska utan psykologiska. Det är talande och typiskt att Swatab stolt listar artiklar, utmärkelser och utvecklingsbidrag, medan rapporter om metodens effektivitet inte länkas till.
Låt oss för ett ögonblick överväga att vatten faktiskt kan omvandlas till en vätska med nya okända egenskaper. Det skulle verkligen vara fantastiskt och jag skulle vara den förste att gratulera upptäckarna. Emellertid måste extraordinära påståenden genomgå oberoende granskning och verifikation. För tillfället har vi inte några övertygande data.
- Ulf Ellervik: Kejsarens smutsiga byk, tidningen SANS

11 kommentarer:

AH sa...

Klart att det fungerar perfekt, det är bara bigwashing med sina ekonomiska intressen som ligger bakom denna helt grundlösa kritik. Ungefär så låter det då de ska försvara sig:

https://lundagard.se/2019/03/07/lundaforskare-sagar-af-bostaders-tvattmaskiner/

Sedan är det ju som forskarna nämner i artikeln. Självklart blir kläderna renare efter en tvätt med DIRO-systemet, men så är även fallet om kläderna tvättas i vanligt kranvatten. Jag gissar dessutom att vi tvättar betydligt oftare än vi borde och då kan jag förstå att privatpersoner som testar tvättmedelsfria systemet kan tycka resultatet håller vad det lovar efter en tvätt.

Men egentligen är det väl som Swatab säger:

"– Vi kommer från praktiken medan forskarna är fast i teorin. Vårt vatten fungerar, problemet är bara att ingen ännu vet varför det fungerar, säger han."

En homeopat skulle inte ha kunnat säga det bättre!

Unknown sa...

Swatab är inte bara yviga om att de som den lilla men goda miljövänliga firman måste stå upp mot den stora onda tvättmedelsindustrin. De går så långt att de faktiskt anklagar den kritiske prof. Ulf Ellervik för att göra sina kritiska inlägg på uppdrag av densamma. Exempelvis i formella mail (som har begärts ut i enlighet med offentlighetsprincipen) till sina kunder. Nedan följer ett utdrag där SWATAB av LKF (Hyresvärd i Lund) ombads bemöta bla kritik som prof. Ulf Ellervik ("forskaren") givit offentligt.

"Vi fick i slutet på Januari reda på att den här forskaren har skrivit detta som uppdrag åt tredje part, det är naturligtvis lobbying från branscher som vill fortsätta tjäna pengar på att smutsa ner vår miljö och utsätta allmänheten för fortsatt påverkan från alla dessa kemikalier."

Hela mailet går att hitta här: http://media.openexperiment.se/2019/10/statement-from-SWATAB-AndersRafstedt-reg-prof-Ulf-Ellervik_190212.pdf

En samling av övrig dokumentation i detta fall, vilket sannolikt kommer att talas om som en stor skandal inom en snar framtid, finns här: http://openexperiment.se/terms-and-conditions/

// David Wensbo Posaric, stark motståndare mot pseudovetenskap och huvudlös konformism
YT: https://www.youtube.com/channel/UCD1eQ6U0zaM-u4GEcDJVyvQ
mail: david.wensbo at wepo.se

Hexmaster sa...

Wow! Big Tvätt får huka sig, här kommer en sanningsälskande David (inte du!) med sin slunga med absolut renat vatten. Tack för den!

"Stor skandal inom en snar framtid", ja det får vi hoppas. Vi som har koll på öppensinnade branscher kan se sånt komma på mils håll. Om tillräckligt många tillräckligt stora nappar (och det verkar vara på väg åt det hållet), och journalisterna nappar, så...

Unknown sa...

Den stora skandalen har tyvärr hittills uteblivit. Till min förvåning verkar väldigt få trigga på den uppenbara ohederligheten i att utmåla forskare som köpta (av Big Tvätt). Är det bara i min mage det vänder sig när jag hör något sådant?!

Nåväl, kanske pendeln börjar vända trots allt? Jag blev (överraskande nog) efter viss övertalning inbjuden att utföra mätningar på en av MKBs maskiner i en tvättstuga i Malmö. Representanter från SWATAB var där för att se till att jag inte riggade resultat (surrealistisk upplevelse). Behövde inte rigga - det visade sig att tvättvattnet var långt från "ultrarent" under alla faser av tvättprocessen (surprise, surprise).

Dessa tämligen besvärande resultat (för denna nya teknologi) är nu publicerade i en vetenskaplig rapport och sammanfattade i en video (se länkarna nedan).

Hur f-n bär man sig åt för att sprida detta till allmän kännedom?! Min YouTube kanal har iofs imponerande 36 följare och Twitter är nu uppe på aktningsvärda 49 (dock mest kompisar som jag tvingat följa mig), men jag tror att en bättre avskjutningsramp än så behövs för att det allmänna medvetandet skall lyfta...

https://www.youtube.com/watch?v=7dz9dMtEE1k

http://openexperiment.se/publications/

// DWP

Hexmaster sa...

Har ryckt i lite trådar. Få se vad det ger.
Mycket starkt jobbat med filmer och allt! När det väl släpper så kommer folk att ha stor nytta av det.

Unknown sa...

Hexmaster, jag vet inte om ditt trådryckande ligger bakom detta, men... inom ett intervall av några timmar har jag blivit kontaktad av både en journalist och en tveksam hyresvärd från Gtb-området. Hoppas på ketchup effekten (catch-up effekten skulle man kanske även kunna kalla det i just detta fall)

Tack!

// DWP

Unknown sa...

Helt färska och goda nyheter som ger det sunda förnuftet och den som värderar fakta över känslor vid beslut nytt hopp:

HSB backar och blir den troligen första hyresvärden som AVINSTALLERAR SWATABs TVÄTTMASKINER.

https://www.nyhetsbyranjarva.se/hyre...a-som-vanligt/

Kanske detta får detta vinden att vända och fler att följa efter (för vem vill sitta kvar sist med svartepetter)?!

Anonym sa...

Kan den enorma spridning av Covid-19 på Järva möjligen tillföras undermåliga tvättmetoder? Vore intressant med en vetenskaplig kontroll av detta.

Unknown sa...

Vad det gäller just Rinkeby (inom Järva-området) tror jag inte spridningen av COVID-19 kan kopplas till tvättning i kallvatten utan tvättmedel i tvättstugan. HSB avinstallerade denna typ av maskiner där strax innan denna smittspridning rimligen kom igång (se denna artikel: https://www.nyhetsbyranjarva.se/hyresgasterna-fick-ratt-nu-kan-de-tvatta-som-vanligt/ ).

Med detta sagt är det intressant att notera att denna typ av kritiserat tvättsystem fortfarande används i Tensta ( https://www.nyhetsbyranjarva.se/?s=swatab+tensta ).

Hyresgäster i Varberg har också denna typ av system och är oroliga för just smittspridning. De har tagit ärendet vidare till olika tillsynsmyndigheter och hyresgästföreningen, men vad jag vet har inget vidare hänt. (https://www.cleannet.se/article/view/699473/hyresgaster_inte_nojda_med_miljotvatt).

Vad det gäller den högst relevanta frågan "skulle virus kunna smitta via tvättstuga där man tvättar i kallt vatten utan tvättmedel?", så menar jag att man måste svara JA (med utropstecken!) på denna viktiga fråga. Två viktiga faktorer som är kända för att deaktivera virus - värme och detergenter - saknas i detta fall. Man kan därvid definitivt INTE säga att virus inte kan smitta via denna typ av tvättstugor - åtminstone inte tills motsatsen bevisats. Bevisbördan ligger rimligen på hyresvärden och om försiktighetsprincipen beaktas så borde dessa maskiner avinstalleras i väntan på sådana bevis.

// David Wensbo Posaric

Anonym sa...

Nu börjar det hända saker i Varberg!

Nyligen publicerades en artikel, från vilket det framgår att hyresgästerna, med spjutspetsen Sven Olof, skickat runt en enkät (som visar att majoriteten av hyresgästerna är missnöjda med att behöva tvätta i avjoniserat vatten) och gått vidare i ärendet tillsammans med Hyresgästföreningen:

https://www.hemhyra.se/nyheter/kritik-mot-tvatt-miljovanlig-kallvattenmaskin/

Jag har just, från en mycket säker källa med Varbergskt ursprung, fått veta att Varbergs Bostad inom kort kommer att avinstallera och plocka bort Swatabs DIRO-anläggningar!

Vet inte om det var det negativa resultatet från enkäten, eller måhända ett mha Hyresgästföreningen utfärdat vitesföreläggande, som var den avjoniserade droppen (!) som fick vågskålen att tippa över.

Såvida inte alla journalister har tagit ett riktigt långt sommarlov, lär vi få höra mer om detta i detalj inom kort.

Frågan blir sedan, vilken hyresvärld vågar ha kvar maskinerna med möjligt vitesförläggande och risken att stå kvar sist med Svarte-Petter på hand?

(PS. Jag har hoppat av Twitter pga tidsbrist. Får jag be någon slänga ut en blänkare där när artiklarna börjar dyka upp. Vore mycket tacksam för detta!)

// David Wensbo Posaric

Unknown sa...

Som uppföljning till mitt föregående inlägg, kan jag nu rapportera att såväl tidningen Hem och hyra ( https://www.hemhyra.se/nyheter/varbergs-bostad-backar-om-miljotvattmaskiner/ ) som Hallands Nyheter ( https://www.hn.se/nyheter/varberg/varbergs-bostad-plockar-bort-kritiserat-tvättsystem-1.32687277 ) nu publicerat nyheten att Varberg Bostäder avser avinstallera Swatabs tvättmaskiner för tvätt med avjoniserat vatten inom kort.

Det ser ut som att spiken i kistan var en ansökan om vitesföreläggande som Hyresgästföreningen skickade till hyresnämnden. I denna ansökan fanns så pass starka argument, såväl avseende undermålig tvättfunktion som risk för smittspridning, inte minst Corona, mot Swatabs system, att tydligen VarbergBostäder plockade bort maskinerna för att slippa få ett formellt vite på sig.

Hela Ansökan om Vitesföreläggande, med alla tillhörande bilagor, finns att ladda ner här (för vem som helst att sprida): https://wepo.se:5431/sharing/akFumapxg

Även om det som tas upp som motargument mot Swatabs system häri bara utgör en bråkdel av vad som faktiskt finns, så är ansökan mycket väl formulerad. Den är således rena dynamiten för den som vill få bort systemet från de hyresvärdar som har det kvar. Vad skulle de tänka om de faktiskt fick se detta dokument. Måhända skulle de oroa sig för att någon hyresgäst knystade om detta till den lokala hyresgästföreningen, och de blev nästa i tur och ordning för vite...