2019-03-03

Great artists steal

Folk som filmar lånar och stjäl friskt från varandra. Då och då lägger de in uppenbara syftningar till andra filmer - det vill säga, uppenbara för den som sett originalen. För oss okunniga ligger de som påskägg och väntar på att upptäckas, eller snarare utpekas av kunniga.

Victor Sjöström, Körkarlen (1921) – Stanley Kubrick, The Shining (1980)

Suputen och våldsverkaren David Holm, spelad av regissören Sjöström, bryter sig igenom en dörr. Det var nog härifrån som Kubrick hämtade "Here's Johnny!"-scenen. En annan möjlig källa som nämnts är Broken Blossoms (1919) som rymmer en liknande scen, dock utan det framifrån-perspektiv som bidrar till att göra Sjöströms och Kubricks scener så intensiva.

Alfred Hitchcock, Psycho (1960) – Quentin Tarantino, Pulp Fiction (1994)

Marion Crane och hennes chef kontra Butch Coolidge och Marsellus Wallace. I den förra är spänningen rent psykologisk (Crane har snott en större summa pengar från sin ovetande chef), i den senare blir det snart desto mer action.

Akira Kurosawa, De sju samurajerna (1954) – George Lucas, Star Wars [?]

En del syftningar är så subtila att de är nästan omöjliga att få syn på om man inte vet vad man ska titta efter. Det finns flera band mellan Akira Kurosawa och George Lucas, och inte så få lån från den förre återfinns hos den senare. Till de mindre uppenbara är när Kambei Shimada, ledaren för de sju samurajerna, stryker handen över skallen. Gesten återspeglas av Yoda i någon av de senare Star Wars-filmerna, osäker på vilken, i en syftning som är nog så tydlig när man får den utpekad för sig och känner till sammanhanget.

Inga kommentarer: