2019-03-20

Spöken skrivna i sten

När dagens självutnämnda spökjägare sitter i gamla hus mitt i natten och lyssnar efter ljud, tittar på sina fåniga elektroniska apparater med mera, så är det sånt här som de tror att de upplever. Ur The Stone Tape (1972).

Det har gjorts många försök att lansera nya naturlagar när man tycker att de gamla vanliga, inklusive kvantfysik, räcker till för att förklara till synes paranormala upplevelser. Ett av dem är att förklara det som folk kallar spöken med att det ingalunda rör sig om döda människors själar, andar från en annan dimension (vad det än betyder) eller liknande, utan att intryck – bilder, ljud, känslor, lukter etc – på något sätt bevarats, "spelats in", i materia. Om till exempel en person dött under traumatiska former i ett rum så skulle sådana delar av händelsen kunna lagras i väggar, tak och golv. Sedan skulle dessa då och då spelas upp, och åskådare kunna se en mer eller mindre tydlig gestalt, höra förvrängda ljud, känna skräck, eller vad som nu råkat "fastna". Hypotesen kallas stone tape efter programmet från 1972. Den har drag av betydligt äldre idéer som psykometri, att den som rör vid ett föremål skulle kunna säga var det varit, vilka som ägt det etc.

Att sträva efter att förklara saker är gott. Men som så väldigt ofta i genren så har denna strävan på något sätt aldrig kommit längre än hypotesen. Att formulera en teori och konstruera experiment som kan stärka eller motbevisa den vore den självklara fortsättningen ... Om man ägnar sig åt vetenskap, vill säga. Men stone tape är inte vetenskap utan pseudovetenskap. Att respektabelt folk i den parapsykologiska branschen (sådana finns) inte använder begreppet är talande.
It's frequently noted on paranormal investigation websites as a “scientific” theory that has some evidentiary support. As I've documented here, it doesn’t have empirical support. Professional parapsychologists and the SPR (still considered to be the foremost investigation body of paranormal claims) do not rely on it and hardly even mention the term in their professional literature
- Sharon Hill

Den roligaste detaljen i Hills artikel (hon är f.ö. geolog) är att påstådda spökerier i Gettysburg sägs bero på att intryck från slaget skulle ha lagrats i kvarts i berggrundens granit. Varför just kvarts? Folk har fått för sig saker ... I detta fall förstärks intrycket av klassisk pseudovetenskap när man får reda på att berggrunden på platsen inte utgörs av kvartsrik granit utan kvartsfattig diabas.

Wikipedia: Stone Tape
Sharon Hill: Spooky Rocks, Skeptical Inquirer 27.3 hösten 2017

Inga kommentarer: