2019-03-11

Lördagsfråga 554: Svenska kolonier

  1. Huset som byggdes 1722 ligger i Elsinboro Township, Salem, New Jersey. På 1600-talet låg här Fort Nya Älvsborg, en del av kolonin Nya Sverige. Det finns inte många spår kvar av kolonin. Men ett är just namnet Elsinboro, som än idag minner om Älvsborg.
  2. President Obama med familj besökte 2009 Cape Coast Castle. Fästningen och utskeppningshamnen för bland annat slavar hette ursprungligen Carolusborg, ett minne av det dussinet år som området Cabo Corso var en svensk koloni.
  3. Fyren i Parangipettai, Tamil Nadu. Ortnamnet betyder "platsen där europeer bor" (parangiar kommer från ordet franker) vilket kommer sig av att det som idag är ett oansenligt samhälle länge var en viktig hamn för flera nationaliteter. En fotnot i dess historia är det svenska försöket att 1733 uppföra en liten handelskoloni. Den förstördes månaden därpå av engelska och franska trupper.
  4. Eugénie Blanchard föddes 1896 på ön Saint-Barthélemy, 18 år efter att Sverige sålt sin överlägset mest långlivade koloni till Frankrike. Vid sin död på samma ö 2010 var hon 114 år och världens äldsta levande människa (eller hur man nu skriver men ni fattar ju).
Det kolonialistiska temat satte Kurt Linusson utan vidare.

Inga kommentarer: