2019-03-05

Medicine doktorer och läkare

1 läkare
2 person som har disputerat
- SAOL: doktor

Då och då krockar vardagsspråk och fackspråk. För det mesta är det inte till något större besvär för någon. Som exempelvis icke-frågan om bananen är ett bär eller en frukt, eller när folk pratar om att "gå till doktorn" när de menar en läkare.

I vardagsspråket är orden doktor och läkare utbytbara, åtminstone så länge man rör sig i vårdsammanhang. I andra sammanhang, åtminstone när man rör sig bland icke-akademiker, är titeln "doktor" kanske såpass ovanlig att den kan förvirra mer än den informerar. Jag har ingen aning om vilka bilder folk har av någon som exempelvis är teologie doktor, eller i vilken mån "doktorsexamen" och "läkarexamen" blandas ihop.

Men läkare och doktorer är skilda ting. Man kan vara läkare utan att ha doktorerat, och man kan vara medicine doktor utan att ha läst en enda poäng medicin. Detta ger sällan upphov till problem.

Häromveckan aktualiserades dock ett sådant, när författaren till en uppmärksammad bok titulerades doktor. Nu är hon verkligen medicine doktor. Problemet är att de allra, allra flesta som ser "doktor" tänker "läkare".
Jag har doktorerat på komplexa sjukvårdssystem* på Karolinska Institutet och har därmed titeln Medicine Doktor (Med dr). Jag är inte utbildad läkare.
- Soki Choi, Därför skrev jag en bok om forskningen kring tarmbakteriernas påverkan på hjärnan, 24 februari 2019

Det hade varit en helt annan sak om boken inte varit inriktad på hälsa och pseudovetenskaplig. I det sammanhanget är det svårt att se användandet av den irrelevanta doktorstiteln som annat än förvillande.
Thomas Lindén, specialist i neurologi och psykiatri samt ordförande i Etik- och ansvarsrådet i Läkarförbundet, tycker att Soki Choi gör "ett moraliskt fel" när hon uttalar sig i medicinska frågor som doktor, eftersom allmänheten då kan uppfatta det som att hon är läkare.
- Forskare kritiserar populär hälsobok, Läkartidningen 25 februari 2019

Författare och förlag hade lika gärna kunnat skriva att hon är civilekonom, eftersom hon är det. Men vem tar medicinska råd från en ekonom?

* Avhandlingen Competing logics in hospital mergers – The case of the Karolinska University Hospital analyserar en sammanslagning av sjukhus. Den har ingenting med medicin att göra utan fokuserar på organisation och ekonomi. Se ”Tre av fyra sjukhusfusioner misslyckas”, Sjukhusläkaren den 27 april 2011.

1 kommentar:

Karl sa...

De flesta kanske vet att en medicine doktor inte är samma sak som en läkare (de flesta läkare på vårdcentralen har inte disputerat). Däremot kan det vara lätt att tro att en medicine doktor har disputerat i något som har med medicin att göra.