2014-08-27

Pyramider på Mars

Pyramiderna på Mars. Är de bekanta?

Det var 1976 som Viking-sonderna började skicka hem mängder av bilder, från såväl ytan som omloppsbanan, som var de överlägset bästa någon sett från den röda planeten. Bland alla andra formationer kan man se ett förrädiskt tydligt ansikte, som snart blev en kändis. Tanken att ansiktet inte var en händelse, ett berg som i ett visst ljus kunde uppvisa ansiktslika drag (vilket visade sig vara fallet) utan en skulptur i gigantiskt format (1,5 km brett) fick en sorts stöd av andra "strukturer" i närheten, som också kunde förefalla artificiella.


En del tänkare har sett någon sorts paralleller mellan å ena sidan pyramiderna och sfinxen i Gizeh, å andra sidan "pyramiderna" och "ansiktet" i Cydonia på Mars. En av de mest frenetiska heter Richard C. Hoagland, som har byggt en sorts karriär på sådana idéer och liknande. Det var han som kallade den största "pyramiden" (som jag tror är den nere till höger på bilden) för D&M-pyramiden efter "upptäckarna" DiPietro och Molenaar som verkar ha varit de första att driva pyramid-idén.

Vad få verkar ha noterat är att pyramider på Mars fanns i åtminstone ett litet hörn av det allmänna medvetandet redan innan Viking-sondernas ankomst.

Hur långt innan vet jag inte. Kanske det fanns någon särskilt omtalad och märkvärdig pyramid på Burroughs Barsoom? Kanske Flammarion spekulerade om något i den stilen? (Däremot knappast Percival Lowell, vars fantasier inte var i närheten lika vilda som en del fått för sig.)


Men här är ett odiskutabelt exempel, textat på nederländska för våra holländska vänner: Det första avsnittet av Pyramids on Mars, säsong 13 av den brittiska sf-klassikern Doctor Who. Det sändes i oktober 1975. Då hade båda Viking-sonderna skjutits upp och Mars skulle snart bli hett -- kanske man tänkte. Men hur man kom på tanken att kombinera ett egyptiskt tema med planeten Mars, det vet jag inte.


Bad Archaeology: Alien archaeology on Mars?

Inga kommentarer: