2014-08-20

Om spiritistprofessorn på Karolinska

Robert Hahn är professor i anestesiologi och intensivvård vid Karolinska Institutet (Södersjukhuset). Tillsammans med sin hustru Marie-Louise har han skrivit de tre böckerna Klara svar från andevärlden. Ett dokument över andliga upplysningar (1997), Själars samband. Andevärldens väg till själslig befrielse (2000) och Den rena källan (2004). Böckerna handlar, som väl framgår av titlarna, om kontakter med andevärlden. Baksidestexten på alla tre böckerna hänvisar mycket tydligt till Hahns tjänst som professor och läkare. I böckerna talar han ofta om sin verksamhet som forskare, och framhåller ibland en koppling mellan yrkesrollen och budskapen från andevärlden. Detta reser givetvis frågor om de båda verksamheternas förenlighet. För att bedöma den saken behövs först och främst en noggrann läsning av de tre böckerna. Det är en sådan som här ska redovisas.
- Sven Ove Hansson, Spiritistprofessorn på Karolinska, Folkvett 4/2004

Böckerna är inte vilka böcker som helst: Professor Hahn intervjuar den helige ande genom sin fru. De diskuterar Hahns tidigare liv, att jordbävningar är det karmiska resultatet av miljöförstöring, att himlen intog "katastrofberedskap" den 11 september 2001, att AIDS och cancer är bra för den personliga utvecklingen och plötslig spädbarnsdöd gör oss ödmjuka. Med mycket mer. Allt enligt den helige ande. (Jesus tittade också förbi och gav tummen upp.)

Att få dessa galenskaper uppmärksammade för en vanvördig publik föll tydligen inte spiritistprofessorn i smaken. Sedan man numer har möjlighet att få sina sökresultat hos Google friserade har han begärt just det.
Efter en begäran i enlighet med europeisk dataskyddslagstiftning kan vi inte lägre visa en eller flera sidor på din webbplats i våra sökresultat. Detta gäller sökfrågor för namn och andra personliga identifikatorer. Det här påverkar endast resultat i europeiska versioner av Google. Du behöver inte vidta några åtgärder.
De här sidorna har inte blockerats helt från våra sökresultat och kommer även framöver att visas vid andra sökfrågor än de som anges av de individer som har skickat in begäranden under europeisk dataskyddslagstiftning. På grund av individsekretessen kan vi inte ange vilka sökfrågor detta gäller.
- Googles automatiska meddelande till vof.se angående sidan Spiritistprofessorn på Karolinska Institutet om professor Robert Hahn

5 kommentarer:

Michel sa...

Av en källa, reSpiration.

Men man får ju ha lite knasiga privata åsikter och ändå jobba. Rent hypotetiskt kan jag inte se att de i inlägget beskrivna ståndpunkterna direkt omöjliggör utövandet av läkekonst; i praktiken gör de säkert dock det - men rätt skall vara rätt.

Allmänhetens kännedom om en yrkesverksams privata och något (kan man tycka) skruvade åsikter leder dock ofta till minskat förtroende och därigenom försämrad kvalitet på tjänsten.

Hexmaster sa...

Lite knasigt sa du... En läkare som tror att AIDS och plötslig spädbarnsdöd är bra grejor skulle jag hålla mig på avstånd från. Att han tror att han fått budskapet från den helige ande som pratat genom hans fru gör inte saken bättre, om den skulle kunna bli det.

Och vad den vetenskapliga professionella synen beträffar så tror Robert Hahn även på homeopati, den barnsligaste och knäppaste sortens kvacksalveri. Sug på den.

Nisse sa...

Problemet tycker jag i första hand är att Hahn mer än gärna står och viftar med sin yrkestitel som forskare och professor.

Men tydligen inser att själv att det är känsligt - av en jämförelsen av sökresultat på google.se och google.com att döma.

Michel sa...

Låt mig först förtydliga - jag tar inte ställning till om AIDS är bra för den personliga utvecklingen eller ej. Det jag menar är att även om Hahn fått höra detta av Helige Ande från sin fru, vet vi ingenting om hans förmåga som läkare. Det samma kan antas gälla homeopati - så länge man inte praktiserar det eller använder det inom den offentligt finansierade sjukvården är det precis som vilket hittepå som helst, om än med dålig förklaringsmodell.

Anonym sa...

"jag tar inte ställning till om AIDS är bra för den personliga utvecklingen eller ej." Den frasen talar banne mig för sig själv.

Sensemaker