2014-08-22

Cricket-aska

Här håller Englands lagkapten Andrew Strauss upp en miniatyr av vad som även i original måtte vara världens minsta internationella trofé. Året är 2009, då England inte bara knep The Ashes med 2-1 utan Strauss även satte hela 474 runs.
He fretted as he heard it explained that the Ashes were about to be presented to the Captain of the English team out there on the pitch, fumed when told that this was because they had now won them for the nth time, positively barked with annoyance at the information that the Ashes were the remains of a cricket stump, and when, further to this, he was asked to contend with the fact that the cricket stump in question had been burnt in Melbourne, Australia, in 1882, to signify the "death of English cricket" ...
- Douglas Adams beskriver utomjordingen Ford Prefects reaktioner på att få trofén beskriven, Life, the Universe and Everything

The Ashes är en av cricketvärldens största händelser. Det är en turnering på fem s.k. Tests (matcher som var och en varar i fem dagar -- och det är helt sant) mellan England och Australien. Namnet myntades 1882 sedan Australien för första gången vunnit över moderlandet på engelsk mark. En sporttidning publicerade en dödsruna: Engelsk cricket har gått hädan, dess kropp ska kremeras och askan föras till Australien.

Därefter spelade man matcher i Australien. Sedan England vunnit två av de tre så överlämnade en grupp kvinnor en liten urna till lagkaptenen. Enligt uppgift innehöll den askan efter en bail, det är en av tvärpinnarna som utgör den översta delen av den wicket som kanske även icke-cricket-publik sett åtminstone någon gång. Det var, sade de (måhända med en viss glimt i ögat), askan efter australiensisk cricket.


Urnan från Melbourne var en personlig gåva till kapten Bligh (släktskap med den berömde? vet ej). Efter hans död gav hans änka en liten urna i terrakotta till Marylebone Cricket Club, cricketklubben #1 som svarar för att formulera och revidera sportens lagar (de heter faktiskt laws, inte rules). Huruvida det verkligen är samma urna som överlämnades 1882 verkar inte fullkomligt klarlagt. Genom åren framställdes ett antal askhögar för att representera den symboliska askan.

Däremot verkar de pokaler som glada spelare håller upp att samtliga vara kopior. "Originalet", eller vad det är, är alldeles för bräckligt för att hivas runt av glädjerusiga spelare. Den finns inom glas på MCC:s hemmaarena Lord's i London, och har bara lämnat lokalen ett fåtal gånger för att visas upp.

Lord's är för övrigt den arena där Adams Life... börjar och slutar.


Wikipedia: The Ashes

1 kommentar:

Christian sa...

Även fotbollens regler heter ju "Laws of the game". Och fram till 1958 var det fotbollsförbunden i England, Skottland, Nordirland och Wales samt FIFA som hade vars två röster när det gällde att göra förändringar. (8 röster krävdes för att det skulle godkännas.)

Nu är det moderniserat så att FIFA har fyra röster och de övriga fyra har varsin. Sex röster krävs för att en förändring ska gå igenom.