2014-08-21

Den tjuvaktiga skatan

Här har Rossinis opera fått pryda ett italienskt 10-euro-mynt i silver. Det är extra lämpligt med tanke på handlingen, måhända mindre så med tanke på djurets faktiska beteende. För uppfattningen att skator skulle ha en särskild förkärlek för blanka föremål, som den plockar med sig och lägger i boet, verkar vara falsk. Det är åtminstone vad en studie från universitetet i Exeter indikerar. Den utfördes med fullvuxna fåglar (om det nu påverkar resultatet) i fältet.

I studien hade man olika högar med föremål, blanka respektive matt blåa. Intill dessa lade man ut nötter. Sedan studerade man hur fåglarna reagerade. Den tydligaste reaktionen var att de åt fler nötter om det inte fanns några andra föremål i närheten. Vid två tillfällen under de 64 försöken plockade en skata upp ett blankt föremål, för att genast släppa det. Mer blev det inte.
Vi föreslår att folk märker när skator då och då plockar upp blanka föremål eftersom man tror att fåglarna finner dem attraktiva, medan man inte lägger märke till när de hanterar mindre iögonenfallande föremål. Det verkar därför troligt att folkloren som omger dem beror på kulturell generalisering och anekdoter snarare än belägg.
- Toni Shephard som ledde studien

Forskarna var visserligen zoologer, inte etnologer. Månne frågan kan sägas ha bytt område? Eller finns det folk därute som har hårda belägg för skattfynd i skatbon?

New study takes the shine off magpie folklore, University of Exeter, 16 augusti 20142 kommentarer:

Anonym sa...

Liten detalj, det är inte något officiellt betalningmedel 10€ myntet. Bara en samlargrej. Officiella mynt finns bara upp till 2€.

https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/index.en.html

MVH

Hans

Michel sa...

Det är för att skator inte skall få tag på dessa dyrgripar.