2014-04-15

Broccoli, kött och protein


Hur mycket protein finns det i broccoli? Mer än i kött, som ett inte helt ovanligt påstående går ut på?

Näringsvärden för kokt broccoli: 100 g innehåller 2,4 g protein och ger 26 kcal = 100 kcal innebär 9,2 g protein.

Näringsvärden för stekt ryggbiff: 100 g innehåller 26,4 g protein och ger 148 kcal = 100 kcal innebär 17,8 g protein.

Siffror från Livsmedelsdatabasen hos Livsmedelsverket. Kötträtten vald för att komma nära T-benstek, porterhouse steak.

Varifrån kommer broccoli/kött-uppgiften?

En viss dr Joel Furhman nämns ibland. Hans FAQ-sida Protein Content of Green Vegetables compared to Meat? anger siffror som känns igen från meme-bilderna.  Vad skillnaderna beror på vet jag inte.

1 kommentar:

Michel sa...

"More typically, 4 – 8 ounces is eaten, supplying too many calories and too much animal protein without the lifespan enhancing micronutrients." skriver han längst ned. Det är en väl luddig formulering och anger dessutom ingen källa.

Jämför hans värden på kokt broccoli med rå så överensstämmer de till viss del, om inte min matte är för dålig.