2014-04-04

Källa behövs, Björn Ulvaeus

Nyligen har mineralvattnet från Stenkulla uppmärksammats. De har fått kritik för att ha vilseledande information på etiketten. När en kändis är inblandad är tidningsrubrikerna givna; observera även att Björn Ulvaeus inte är någon perifer delägare, utan huvudägare och affischnamn på hemsidan.

Vad är det då Björn säger om sitt vatten? Vi tar en titt på Stenkulla Brunn: Björn Ulvaeus' nya källa till glädje.

"I en prestigefylld tävling i Bryssel har mineralvattnet från Stenkulla Brunn fått högsta betyg i två klasser."

Tävlingen Superior Taste Award är ett "non-competitive prize". Du som är i mat- eller dryckbranschen kan skicka in dina varor, en anmälningsavgift på ca 7 000-15 000 kronor beroende på hur stort ditt företag är, och sedan förvänta dig åtminstone en stjärna; 2013 fick 75 % av de anmälda produkterna ett "pris", varav 15 % högsta betyg. Den är allt annat än prestigefylld. (Om reklam som låtsas att den är hårda internationella tävlingar har jag även skrivit om i Priser med priser.)

Notera även att iTQi satt en tidsgräns på hur länge reklamköparna får använda sig av deras namn: "The usage of the award is licensed for a period of 3 years." Stenkullas medalj är från 2009. Dags att förnya!

Wikipedia: Superior Taste Award
iTQi: Superior Taste Award

"En god vän till familjen berättade att han blivit rekommenderad av en läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg att dricka det av hälsoskäl."

Den här sortens formuleringar hittar man annars bara på kvackarsidor. Man har inte ens anlitat en skådis med vit rock. "En god vän" berättar om vad "en läkare" sade? Varför ens precisera sjukhuset när man inte ger någon annan information? Vad är "hälsoskäl"? Om en läkare tillskriver ett mineralvatten "hälsoegenskaper" som inte alla andra vatten har, kran- som mineral-, så är det väldigt intressant. Om det är sant ...

"Vad gör Stenkulla speciellt? -- När du dricker Stenkulla dricker du ett tiotusenårigt vatten."

Detta betyder naturligtvis ingenting över huvud taget. Det mesta vatten vi dricker är betydligt äldre än så

"Det kommer från en tid då naturen var ren och oförstörd, då regnet inte var försurat eller förorenat. Det sipprade genom rullstensåsar och mossar, filtrerades och berikades med mineraler."

Liksom kranvatten som kostar mindre än en procent av Björns hälsovatten.

"Sedan har det vattnet av egen kraft banat sig väg upp mot ytan, upp till den källa där vi tappar Stenkullas vatten. Det kallar jag speciellt!"

Här går bullshitometern igång ordentligt. Att vattnet är "artesiskt" är en av de kritiserade uppgifterna på etiketterna. Vad innebär det? Att vatten rinner ut ur källan. Lite mer tekniskt: Att källans mynning ligger under vattnets stighöjd. Det är inte ovanligt och har absolut ingenting med vattnets kvalité att göra. Att svamla om "kraft" i sammanhanget kan ge intryck av något mystiskt men det är inte mer mystiskt än om det varit avloppsvatten som trängt upp ur en dagvattenbrunn. Åklagaren konstaterar att "man inte har kunnat visa någon vetenskaplig dokumentation för [att artesiskt vatten ger välbefinnande]", vilket är en snäll omskrivning för att det är struntprat.

Wikipedia (sv.): Artesisk brunn

"Varför ska man dricka Stenkulla? – Vattnet har ett unikt PH-värde och en mycket låg salthalt."

Vattnet har förvisso ett pH-värde. Om just Stenkulla vattens pH-värde på 8,2 skulle vara unikt, att inget annat vatten någon annanstans har detta värde, vore det ytterst märkvärdigt ur kemisk synvinkel. Vad poängen skulle vara ur hälsosynpunkt är en öppen fråga. Att salthalten är låg samtidigt som mineralhalterna höga behöver inte vara en motsägelse.

I andra källor anges att pH-värdet skulle vara "unikt högt", liksom att "vattnet skulle medföra ökade förutsättningar för att kroppen ska må bra". Sådana ospecificerade "må bra"-påståenden är faktiskt, vad man än kan tro att döma av all reklam som förekommer, förbjudna.

"Det gör ju inte det hela sämre att bygdens invånare har högst medellivslängd i Sverige."

I de senaste siffrorna ligger Bollebygd bra till men inte i närheten av toppen. SCB konstaterar även att man ska vara försiktig med att beräkna sådana siffror på kommunnivå eftersom några få yngre dödsfall kan ge stort genomslag. Bland kommunerna med högst medellivslängd brukar man hitta kommuner som Lidingö, Danderyd och Båstad, som veterligen inte har några mineralvattenmärken men däremot, likt Bollebygd, relativt välmående och höginkomsttagande invånare.

"Traktens vatten är känt sedan urminnes tider för sina livgivande egenskaper och naturliga karaktär"

Källa? Jag påstår att traktens vatten aldrig varit känt för någonting över huvud taget.


Nu behöver denna kavalkad av icke-argument och till kvacksalveri gränsande säljartrams inte vara Björns fel. Gissningsvis har en reklambyrå totat ihop käcka och lagom löftesrika formuleringar som brunnens huvudägare kanske aldrig har sett? Eller så tänkte han helt enkelt inte på om de saker han påstod var sanna, sannolika eller varken eller.

Ett tips, för Björn och andra: Det finns en skeptikerförening där man kan lära sig allt om argumentation och argumentationsfel. Läs mer om Vetenskap och Folkbildning (VoF) på www.vof.se.

3 kommentarer:

Michel sa...

Att vatten är gott behöver heller inte vara positivt. Många tycker att sötaktigt vatten är gott, men denna smak kan indikera förekomst av mikroorganismer. Sen finns det ju många andra potentiella problem med "naturligt" dricksvatten.

http://www.exploreeco.se/wp-content/uploads/2013/02/radiumvatten.jpg

Hexmaster sa...

Hur är det med alla dessa klassiska hälsovatten? Berodde deras en gång så stolta rykten på att de smakade gott eller illa? Svavel, järn och alla dessa föregivet hälsosamma mineraler. Som utlåtandet "tastes like the water that boyles eggs" om det berömda vattnet i Bath.
http://recipes.hypotheses.org/1611

Michel sa...

Bra fråga. Allt som avviker från det normala kan marknadsföras med löfte särskilda egenskaper (vilket förekommer). "Water that boyles eggs" låter som du säger som vätesulfid, en svavelförening som bildas vid dåligt luftat vatten. För övrigt finns det många som tror att det är bra att dricka mycket vatten öht, eftersom att det rensar ur systemet, så något magiskt lär det finnas.