2014-04-27

Johannes XXIII den förste

När den nyligen helgonförklarade Angelo Giuseppe Roncalli kungjorde det påvenamn han valt blev det uppståndelse (eller vilket ord man nu ska välja) i de kretsar som bekymrar sig för sådant. Dels var han den förste påven på över ett halvt årtusende som valt det anrika namnet Johannes, dels var man nyfikna på hur han skulle numreras. När han svarade att han skulle kallas Johannes XXIII så var det, tänker jag mig, den slutgiltiga strykningen av Johannes XXIII den förste ur de påvliga rullorna.

För namnet och numret hade använts tidigare. Baldassare Cossa valdes till Johannes XXIII 1410, i en tid då den kyrkliga och sekulära makten inte bara var hoptrasslade utan även ohyggligt komplicerade på alla tänkbara sätt. Nu för tiden är påvevalet en högst institutionaliserad procedur; så har ingalunda alltid varit fallet. När påvens ämbete dessutom utövade reell makt på ett helt annat sätt än idag (helt oavsett hur man ser dagens påvar) så är egentligen det konstigaste att händelser som "den västliga schismen" inte inträffade oftare.

Under denna tid av helig röra fanns det tidvis inte mindre än tre påvar: Johannes XXIII, Gregorius XII och Benedictus XIII. De stöddes av varsin uppsättning länder; den historiska vinstlotten fick Gregorius; idag räknas han som påve, de övriga inte. Johannes lag såg annars nog så starkt ut, världsligt sett: Frankrike, England, Böhmen, Preussen, Portugal, delar av det heliga romerska riket (vet ni vad Voltaire hade att säga om det riket?) och diverse italienska stads-stater därtill. Om han och hans supportrar varit skickligare på det politiska spelet hade utfallet mycket väl kunnat bli ett annat; J23 skulle än idag ha hyllats i katolska krönikor. Men så blev det inte. När Johannes fann marken bränna under fötterna flydde han. Under hans frånvaro blev han avsatt, och när han gripits väntade en diger åtalslista. Undras om den var ett plus eller minus när han efter sin fängelsevistelse blev kardinal?

"The more scandalous charges were suppressed; the vicar of Christ was accused only of piracy, rape, sodomy, murder and incest."

- Edward Gibbon

Han löstes ur fängelset av den extremt förmögna ätten Medici; de hade hjälpt honom till makten, vilket han gengäldade genom att öppna påvestatens konto i mediceernas bank. Det var också de som bekostade gravvården, som är på bilden ovan. Få motpåvar vilar lika elegant.

3 kommentarer:

Patrik Kullebjörk sa...

Preussen? Preussen ingick som en del i Tyska orden under 1400-talet. Jag tycker det låter märkligt att denna provins under denna tid skulle ha någonting självständigt att säga om val av påve. Kungariket Preussen (det vi vanligtvis syftar till när vi talar om Preussen) bildades först 1701.

Hexmaster sa...

Intressant! Jag lyfte supporterlistan från Wikipedia. Vad som avses med Preussen framgår där inte; ett annat namn på Tyska orden, eller någon del därav?

Patrik Kullebjörk sa...

Sammanblandning av Tyska orden och Preussen låter troligt.