2014-04-25

Cancer är en svamp -- inte

SR P4 Falköping: Föreläsning om att bikarbonat botade cancer lockade många, 25 april 2014

"Cancer är en svamp." Om du aldrig hört det påståendet förut, så finns det hopp. :-)

Candida är ett släkte med jästsvampar. Flera av dess arter förekommer naturligt i oss. Andra förekommer i en rad olika diagnoser av varierande slag. Och så har den, av någon anledning som jag inte känner till (än), blivit en het grej i den alternativa sfären. Alla möjliga besvär tillskrivs Candida, och alla möjliga kurer lanseras mot svampinfektionerna, såväl de äkta som de övriga. Och när varje tänkbart besvär tillskrivs Candida så är det logiskt att den stora dödaren tas med.

Tullio Simoncini är — förlåt: var — läkare. Jag vet inte om han var den förste som fick idén att cancer är en svamp, men han är avgjort ett stort affischnamn idag. Dragningen i Falköping var bara ett stopp på hans "Giro di Svezia", där kvacksalveri av värsta sort saluförs.

För cancer-är-en-svamp-grejen är inte bara kvack, utan hör till en klass som är så farlig att den rentav är förbjuden. Det ska mycket till för att komma dit, med vår urvattnade kvacksalverilag. Men i Patientsäkerhetslagen, som den heter numer, föreskrivs att enbart hälso- och sjukvårdspersonal får behandla cancersjukdomar yrkesmässigt.

Detta har varje utövare i bedragarbranschen koll på. Att lova bot och helande av lite av varje går fint, men när det gäller cancer vet man vad som gäller. Där är det stopp. Samtidigt är det en ytterst lockande kundgrupp. Många av dem håller på att dö. Vad ger man inte för åtminstone hoppet om att få leva lite till? Vad spelar det för roll om mitt bankkonto töms? Att lova lagom mycket utåt är det första den får lära sig, som vill spela i denna riskabla men lockande division.

Det har man koll på hos Santa Monica, "ett holistiskt behandlingscenter" i Falköping. Det var de som bjöd in Simoncini till den staden. De får inte lov att behandla cancer och det är därför de skriver som de gör på sin hemsida www.santamonica.se.


"Santa Monica behandlar inte cancern i sig utan vi hjälper dig med utbildning och stärkande behandlingar som går ut på att avgifta kroppen från gifter, stärka immunförsvaret och förbättra näringsstatusen."

När P4 Falköping frågade vd Göran Asp om hur de ser på Simoncinis metod så fick han därför spela så dum han förmådde:
GA: När han kommer får vi bedöma hur hans teorier kan fungera. Jag har för lite kunskap om hans metoder.
P4: För han förespråkar ju även användning av bikarbonat för behandling av cancer?
GA: Ja, det är ju en intressant idé
P4: Du ser inget problematiskt med den typen av behandling?
GA: Hur menar du då?
P4: Det är ju en ganska kontroversiell metod...
GA: Ja, men även kontroversiella metoder kan ju fungera.
- SR P4 Falköping: Kontroversiell ex-läkare: Cancer är en svamp, 2 april 2014

Bikarbonat ... Mot cancer? Ja, det är Simoncinis undermedel. Som en av deltagarna förklarade:

"Man behöver inte ta cellgifter. Om cancern till exempel är i tungan eller svalget går det utmärkt att ta det via munnen, skölja runt och svälja."

Där är det stora problemet med behandlingar som visserligen inte är farliga — även den som aldrig hört talas om Candida måtte ha hört det "argumentet" — men värdelösa: Man slipper andra behandlingar. Som är besvärligare, dyrare, och kanske bara fungerar ibland. Istället går man till en skurk som Göran Asp eller Tullio Simoncini, och får vänliga ord, tilltagna löften och bakpulver. Samt ett kortare liv.

1 kommentar:

Kurt sa...

Patienter med nedsatt immunförsvar, t ex endel cancerpatienter kan dock få problem med svampinfektioner bla just Candida .Och det botas inte med bikarbonat.