2014-03-05

Russia Today: Husbondens röst

Fridfull söndag i Simferopol - ockupationen som Moskva vill visa upp den

För en "intressant" mix av sant och osant, ta en titt på Russia Today. Denna kanal/sajt drivs av den ryska staten vilket märks, inte minst i dagar som dessa. Ett klassiskt exempel på propaganda är de glada bilderna av helt vanliga medborgare som glatt poserar intill ryska soldater, eller förlåt, "self-defence forces". Ett annat, som fortfarande cirkulerar som vore det trovärdiga uppgifter, är artikeln om en massflykt från Ukraina: 675,000 Ukrainians pour into Russia as 'humanitarian crisis' looms.

Russia Today är favoritkällan, otippat kan tyckas, hos den svenska toksajten Newsvoice. Den återger allt möjligt inom konspirationsteorier, pseudovetenskap och relaterat, inte sällan med en antiamerikansk och antieuropeisk vinkling; just sådant material som RT levererar. Den allt hårdförare putinismen har man tydligen inga problem med.


Wikipedia: RT (TV network)

5 kommentarer:

Jonas Karlsson sa...

Ja, personer som ogillas av etablissemanget i väst tenderar att lyftas till skyarna i konspirationsteoretikernas värld och det är inte lätt att ha en annan uppfattning, inte ens för Newsvoiceredaktören som ju ändå bland annat strömmar Russia Today på sin sajt.

Efter att i Newsvoice ha publicerat en alltför Putinkritisk artikel blev Newsvoiceredaktören i kommentarsfältet anklagad för att sprida desinformation och rysshetsande propaganda. Han blev också ordinerad homeopatiskt guld mot den mind control han möjligen kunde vara utsatt för.

Alltid intressant att se när konspirationsteoretiker blir angripna på den egna planhalvan av andra konspirationsteoretiker.

Kurt sa...

Tyvärr så är väl inte kvalitén på Svenska medier speciellt mycket bättre. I denna konflikt så publicerar svenska medier okritiskt ren propaganda och rykten.

Hexmaster sa...

Jonas: Homeopatiskt guld mot mind control är ju bara fantastiskt. Vad ska man säga.

Kurt: Jo, svenska medier är i genomsnitt betydligt bättre än propagandaorganet Russia Today.

Anonym sa...

Fast varför säger du så? Ensidigheten och dumheten i hetsen mot Ryssland i det här fallet är faktiskt både påtaglig och obegriplig. Om man jämför västs senaste projekt - bombkriget i Libyen och stödet till psykopatrebellerna i Syrien - är det här en rätt harmlös historia.

Att Ryssland inte kan acceptera NATO-baser precis i farstun (mer exakt - fler NATO-baser precis i farstun) är inte överraskande, och är dessutom något de flesta kommentatorer som inte talar i egen sak är överens om. I just den här frågan går det inte att säga att svenska medier är särskilt mycket bättre än de ryska; det handlar om ren propaganda som ett led i en geopolitisk konflikt. Det är skillnad på att inte vara konspirationsteoretiker och på att ta rena dumheter på allvar.

Vilket jag säger väl medveten om att RT i det här fallet bara spelar Allan.

Hexmaster sa...

Så du kritiserar och håller med?