2014-03-12

Bermuda-triangeln än en gång

Charles Berlitz myntade inte myten, men hans storsäljare från 70-talet gjorde den känd.

Häromdagen var Bermuda Triangle plane mystery 'solved' en av de mest lästa artiklarna på BBC - trots att den är fem år gammal. Det beror, givetvis, på den händelse som vi ännu vet mycket lite om, men där associationen med det påstått jättemystiska området är given.

Kortfattat: Bermuda-triangeln är en myt. De många och mystiska försvinnanden som nämns är långt mindre "häftig" om man tar sig besväret att gå igenom händelserna en efter en och verkligen försöka ta reda på vad som kan ha hänt, eller verkligen hänt. Många av händelserna är inte ett dugg mystiska eftersom vi vet vad som hände. Flera av händelserna inträffade inte i närheten av den så kallade triangeln. Några förefaller vara påhitt. Inte är myten särskilt gammal heller.

En som tog sig besväret att gå igenom händelserna heter Larry Kusche. Det jag gjort är att ha läst hans bok The Bermuda Triangle Mystery - Solved ordentligt, sammanfattat och kompletterat med lite eget grävande. Resultatet hittar ni på faktoider.nu: Bermuda-triangeln.

Vad det senaste försvinnandet beträffar har den fina sajten Doubtful News en rejäl och ofta uppdaterad sida med relaterat material av alla de slag:

Missing flight 370 sparks mystery mongering.


Inga kommentarer: