2014-03-31

Lördagsfråga 305: Krimkrigiskt

  1. The Cardigans i en tidig tappning.
  2. Annie Nightingale, en brittisk institution: Hon blev 1970 den första kvinnliga radioprataren i BBC och är fortfarande verksam.
  3. John Otto i Limp Bizkit. Axlar och ärmar i avvikande tyg kallas raglanärmar efter raglanrocken.
  4. Pussy Riot i sina kulörta balaklavor.
James Brudenell var earl of Cardigan. Det var han som ledde lätta brigadens hopplösa anfall vid Balaklava, ett välkänt misstag som inte alls ledde till krigsrätt utan tvärtom gjorde honom till hjälte och odödliggjord i koftan. Florence Nightingales insats i Krimkriget kan ha överdrivits i propagandasyfte, men är ändå inte det som hon borde vara berömd för. FitzRoy Somerset förlorade armen vid Waterloo, vitsen med den speciella ärmen sägs vara att den skulle göra lytet mindre tydligt; fast jag har inte sett någon bild på Raglan med raglanärm. Balaklavan, åter igen, användes före Krimkriget men blev uppmärksammad där sedan brittiska trupper bett allmänheten att skicka varma kläder; det var en detalj som missats, nämligen. Intressant nog förekommer det engelska balaclava först 1881, eller 25 år senare.

Kläder och misstag, men framför allt fyra kopplingar till det hittills mest kända Krimkriget, som förresten började för ganska exakt 161 år sedan.


Ännu en OB, förresten.

1 kommentar:

Kurt sa...

Och i Norge heter Balaklavan Finlandshette, efter de mössor som frivilliga stickade och skickade som hjälp till Finska vinterkriget

http://no.wikipedia.org/wiki/Finlandshette