2014-03-14

Vem stjäl reliker?

I januari stals en tygbit från från en kyrka i Italien. Den kom från kläderna Johannes Paulus II bar när han 1981 blev skjuten, och var alltså indränkt med påvligt blod. Redan det ger den några relik-poäng hos de som tror på sådant. Om drygt en månad kommer den att bli ännu märkvärdigare när Karol Wojtyla den 27 april helgonförklaras.

Giovanni Panunzio föreslog att det var satanister som låg bakom. Han driver Osservatorio Antiplagio, en "anti-ockult" organisation. (Fast av hemsidan att döma verkar den betydligt tråkigare än den låter; ännu en fissured ceramic, som Carl Sagan kallade dem.)

Hur intresserade satanister är av reliker vet jag inte. Däremot vet vi, sannerligen, att katoliker är det. Det finns oräkneliga fall av relikstölder där städer och kyrkor fått gamla ben och ny prestige.

Ett av de mest kända exemplen är när venetianska handelsresande år 828 knyckte med sig evangelisten Markus från Alexandria. Hans jordiska kvarlevor har sedan dess helgat Venedig, vilket bland annat Markusplatsen minner om.

Nu var det visserligen varken katoliker eller satanister som tog JP2:s tygbit. Några dagar efter stölden hittades den hos två småskurkar som inte vetat vad de fått med sig. Det var heller inte fragmentet som intresserade dem utan det så kallade relikvarium det låg i, behållaren med förgyllda detaljer och ett allmänt "dyrbart" utseende.

Inga kommentarer: