2013-05-30

Pandoras kruka

Om vi hoppar över detaljer som ni ändå kan slå upp så har vi här berättelsens kärna: Pandora hade en behållare vari all världens elände samlats, och som hon därför inte fick öppna. Givetvis (annars skulle det ju inte ha blivit någon berättelse) öppnade hon den. Bilden ovan är från 300-talet e.Kr. och den enda antika illustrationen jag hittat av händelsen.

Behållaren ifråga var en pithos, en avlång och ofta ganska stor kruka (t v). När berättelsen översattes på 1500-talet verkar ordet ha tolkats som pyxis, en mindre kruka med lock (t h). Så blev Pandoras kruka till Pandoras ask. Behållaren på bilden högst upp verkar visserligen mer pyxis än pithos men det är detta som uppges i frågan. Någon träask var det hur som helst inte.

Det var för övrigt en pithos som "Diogenes i tunnan" skulle ha bott i.

1 kommentar:

Donkeyman sa...

Det finns en "modernare" variant av "Pandoras Ask". Efter myteriet på Bounty seglade Captain Bligh och de andra som icke var myterister tvärs över Stilla Havet i en liten båt. De hamnade i Timor och kom med tiden till England.

Så sändes en expedition ut från England för att söka upp myteristerna och föra dem hem till rättegång. Detta skedde med fartyget HMS Pandora.

Man kom till Tahiti och lyckades hämta in 14 myterister. Dessa fängslades i en stor "låda" på däck. En låda som kallades "Pandoras Ask".

På hemvägen förliste fartyget på Great Barrier Reef utanför Australia. Men med tiden lyckades man återföra de 10 överlevande myteristerna till England.

Av dessa hänge man slutigen tre stycken. Fyra blev frikända sedan Capt Bligh vittnat om att de inte hade deltagit i myteriet. Två fick nåd från Kungen och en blev frikänd av juridisk-tekniska orsaker.