2013-05-05

Aztekisk apokalyps 2027

Börjar det inte bli dags för en undergång snart?

Den här känner ni naturligtvis igen - Mayakalendern som inte är det. Eftersom den berömda stenen dels inte är någon kalender utan ett sorts collage av tids-relaterade symboler med osäker innebörd, dels är aztekisk (fyndplats: Mexico City). Men cirkulerade gjorde den naturligtvis ändå när mayakalenderns famösa 2012 var hett, när det nu var.

Få se om den åter kommer till heders ifall aztekernas 2027 skulle slå igenom. För det är den nya given från åtminstone några som inte vill eller kan släppa det indianska undergångstemat.

Exakt hur man räknat är osäkert. Aztekernas kalender har inte de "långa räkningar" som mayaindianerna var så förtjusta i, och med vilka de kunde arbeta med miljontals år åt ena eller andra hållet. Aztekernas längsta enhet var på 52 år, och deras innevarande cykel tar slut 2027. Jo, och enligt uppgift (jag har själv läst det, på det häringa internätet) så trodde de gamla aztekerna att världens undergång skulle inträffa vid slutet på en sådan cykel, oklart vilken.

Ärligt talat har jag svårt att se aztekernas 2027 bli tiondelen så "populär" som mayaindianernas påstådda 2012. Men vem vet.

Inga kommentarer: