2013-05-28

Drönare kraschar i Sverige

Vad är en drönare? I definitioner anges att det är en förarlös farkost, alltså antingen "självstyrd" eller fjärrstyrd. I media verkar det vara den senare definitionen som gäller.

Om man avser ett fjärrstyrt flygplan, ett större eller mindre radiostyrt plan för militärt bruk, så har en amerikansk drönare slagit ner i Sverige. Och den var av det större slaget.


Ett besläktat experiment över Hawaii, 21 augusti 1946: "Mother and Babe complete remote-controlled flight"

I operation Afrodite tog man bombplan och monterade in utrustning som gjorde att man kunde fjärrstyra dem. En tv-kamera riktades mot marken, en mot kompassen. Sedan rev man ut allt som inte behövdes och lastade planet med så mycket sprängämne man kunde: över 13 ton. Idén var att styra bomb-planet "Babe" från ett plan i närheten "Mother", och på så sätt leverera en mycket kraftig laddning med hög precision.

I praktiken gick det sällan så.

Ett av planen som användes kallades Mugwump (ovanligt och svåröversättligt ord som verkar betyda något i stil med "bossen"). På bilden är konverteringen nästan klar. Notera att namnet på nosen målats över, istället har planet fått beteckningen "X" akterut.

Den 30 oktober 1944 skickades två Afrodite-plan mot den lilla ön Helgoland där tyskarna hade en ubåts-bas. När man närmade sig var sikten för dålig. Man tänkte först fortsätta mot Berlin. Men det ena planet fick slut på bränsle och kraschade i havet, och det andra, f.d. Mugwump, tappade man kontrollen över. Man eskorterades alltid av jaktplan, främst för att hålla fiender borta men även för att skjuta ner "babes" som betedde sig. Detta verkar sällan ha lyckats, och det funkade inte heller denna gång. Planen fick vända för att hinna hem innan bränslet tog slut. Mugwump fortsatte in över Danmark...

Vid tretiden på eftermiddagen kraschlandade planet i skogen söder om Trollhättan och exploderade. Enligt uppgift finns det fortfarande massor av småbitar kvar i området. En av de största bitarna som gick att känna igen har gjorts till ett minnesmärke över vad som hade kunnat bli en katastrof.


Inte för att det gick mycket bättre för de övriga Afrodite-planen. Man litade inte på tekniken tillräckligt för att starta planet med fjärrstyrning, utan planet lyftes med pilot och navigatör ombord. När planet väl var uppe hoppade de ut i fallskärm. Av olika anledningar gick det ofta snett här. På det hela taget verkar det som om Afrodite orsakade större allierade förluster än tyska. (En som dödades var Joseph P. Kennedy, bror till John F.)


Sven Persson, Forced Landing Collection: 1944-10-30 Boeing B-17F Flying Fortress "Mugwump"
Tommy Joelsson, Svensk Flyghistorisk Förening: Trollhättan, Vissla Kvarn
Wikipedia: Operation Aphrodite

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fanns i http://de.wikipedia.org/wiki/Heide_(Holstein) som motiverade insatsen i augusti 1944. Eller har de blandat ihop det med någon hed?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Det var raffinaderierna i Hemmingstedt strax söder om Heide som var målet.