2017-09-19

Är du en voffare?

Ordet har ännu inte kvalat in i SAOL. Men det torde bara vara en tidsfråga.
För ett tag sedan fick jag en kommentar på bloggen från en kvinna som ansåg att homeopati var effektivt mot barnlöshet. Jag svarade att detta i så fall enbart handlar om placeboeffekt eftersom homeopatiska förklaringsmodeller strider mot naturlagarna. Vi debatterade lite och det sista hon skrev till mig var:

- Fy fan, du är en voffare.

Vad är en voffare undrar kanske ni? Jo, voffare kallas medlemmar i VoF (Föreningen Vetenskap och Folkbildning), en förening vars syfte bland annat är att sprida just den typen av kunskap som utvärderades i denna studie.
- Emma Frans: Folkbilning gör människor mer rationella, 19 augusti 2013

Nu kände Emma redan till VoF. Men det är inte helt ovanligt att folk får reda på att VoF finns genom att få epitetet kastat mot sig. Företeelsen är ovanlig men inte unik: en förolämpning som egentligen är en hedersbetygelse.

För om du tycker att skillnaden mellan sant och falskt är värd att hålla reda på, om du inte nöjer dig med "så är det för det vet man" som förklaring, och om du inte håller med om dumheter bara för att ingen ska bli upprörd; då är du en potentiell voffare. (Beskrivningen stämmer även in på folk som inte alls platsar som voffare men det är en annan sak.)

Steget från att bli kallad voffare till att faktiskt vara det är kort och enkelt. 250 spänn på plusgiro 635 91-2, och så lite detaljer som du kan läsa här: Bli medlem (vof.se)


Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Undertecknad är ordförande VoF.

2 kommentarer:

Anonym sa...

#jesuisVoF

Anonym sa...

Kan man vara voffare utan att vara skeptiker? Kan man vara skeptiker utan att vara voffare? ;)