2017-09-07

Fuck cancer-kvack

... Hon hittade en klinik i Mexiko som har andra patienter med glioblastom. Men för att genomgå behandling där krävs en stor summa pengar ...
- ”I sämsta fall köper jag mig mer tid”, GT/Expressen 25 augusti 2017

Det framgår inte vilken klinik i Mexiko det är frågan om. Kanske det är en förträfflig institution? Som bedriver kvalificerad vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet? Kanske det – men sådana behöver man inte åka till Mexiko för att hitta. Allt talar för att Erica hittat en av de många representanterna för den mexikanska kvack-industrin, som sedan decennier dragit till sig förtvivlade hoppfulla och deras pengar. Upprörande, men varken nytt eller märkligt.

Vad som sticker ut i just detta fallet är att insamlingen växlades upp något osannolikt tack vare Julia Mjörnstedt Karlsten. Hon var 2010 med om att grunda organisationen Ung Cancer som ska "förbättra unga vuxna cancerdrabbades levnadsvillkor genom att skapa mötesplatser, debattera samt informera och utbilda", för att citera deras syftesparagraf. Alltså inte att bedriva eller finansiera forskning. Vilket kanske är lika bra, om kunskapen om bondfångarna i branschen inte är större.

Men jag kanske har helt fel? Erica kanske har hittat en riktigt bra klinik? Som verkligen hjälper patienter att överleva, eller åtminstone leva längre. I så fall är det ju en fruktansvärd orättvisa att bara de med pengar, kontakter eller tur ska kunna få den välgörande terapin. Då borde kliniken visa belägg för vad de går för, så svenska patienter kan skickas dit på det allmännas bekostnad. För så fungerar det: Svenska patienter skickas rutinmässigt till andra länder för att få behandlingar som de inte kan få här hemma. Utan att behöva förlita sig på egna förmögenhetet eller insamlingar som ytterst sällan ger två miljoner på 24 timmar. Det enda som krävs är belägg från den mexikanska kliniken för att de inte tillhör landets blomstrande kvack-industri.

Se även bloggposterna Den mexikanska kvack-industrin och Om tveksamma insamlingar för barn med cancer.

4 kommentarer:

Julia Mjörnstedt Karlsten sa...

Hej!

Kliniken Erica ska åka till är densamma som svenska Linnea nu behandlas på, du kan läsa hur det går för henne här:
https://www.facebook.com/kristoffer.nordstrom.792/posts/10155344133178580?pnref=story

Har du fler frågor får du gärna maila mig på julia@mjornstedt.com

Liten Klen sa...

Ok......& I hur många vetenskapligt trovärdiga publikationer har dina Mexikanska kompisar presterat nått bättre än placebo?

Anonym sa...

Som onkologen Klas Blomgren säger i denna artikel så finns det väl inget publicerat kring denna behandling som kliniken utför.
http://www.dn.se/sthlm/25-miljoner-har-samlats-in-till-cancersjuka-emma/

Och då går det ju inte att bedöma om behandlingen fungerar eller, eller vad en eventuell längre överlevnad bygger på. Det blir anekdoter.

Visst kan det fungera, och man får väl hoppas på det,men sjutton luktar det väldigt mycket som man man främst är ute efter att klå desperata människor på pengar. Tyvärr.
(Om det fungerar så borde verkligen ansvariga på kliniken få tummen ur och se till att publicera sina resultat).

/Tryggve

Hexmaster sa...

Jag har mailat Julia. Hur det går för enstaka patienter just nu är något annat än hur det går för patienterna i allmänhet över längre tid.