2013-07-25

Kan du se med fingrarna?

Detta test har utformats av dr Gregory Razran för att ge våra läsare chansen att själva upptäcka ifall de har fallenhet för DOP. För att göra testet så rättvisande som möjligt har vi använt särskild tryckfärg. 
Sedan du fått en ordentlig bindel för ögonen försöker du först känna skillnaden mellan den röda [som digitaliserat blev mörkorange] och den blå fyrkanten. Låt någon hålla din hand mot den röda. Gnugga de mellersta fingrarna lätt mot den i en hel minut, koncentrera dig på vad du känner. Gör om det med den blå. Gör det sedan omväxlande med den ena och den andra. Enligt sovjetiska forskare kan även en talangfull person behöva flera halvtimmes-sittningar för att lära sig känna skillnaden mellan de två färgerna. 
Om du lyckas någorlunda kan du utöka försöket med den orangea fyrkanten, och sedan med de övriga figurerna, där du försöker att känna såväl färger som konturer med fingertopparna.
- "Seeing color with the fingers", Life, 12 juni 1964

DOP står för dermo-optisk perception: förmågan att se med huden. I Sovjet demonstrerade flera hur de kunde "känna" färger och rentav läsa text med fingrar och armbågar. De möttes av såväl förutsägbar skepticism som, vilket är nog så intressant, entusiasm.

Framåt 1970-talet kom det hela att utvecklas till vad som kallats psi-kapplöpningen: uppfattningen att kommunistländerna satsade stort på mestadels hemlig parapsykologisk forskning, att de kommit riktigt långt och kunde göra saker som man knappt kunde drömma om i väst, och att det snart skulle komma ett genombrott à la Sputnik eller Gagarin. Det givna motmedlet för USA var att satsa ännu mer på parapsykologisk forskning. Det mest kända exemplet heter Stargate, där statliga och militära myndigheter lät folk lägga tarot, stirra på getter och andra allvarligt menade dumheter.

Hur prioriterad var då parapsykologi i Sovjet? Var måhända psi-kapplöpningen en myt? (Inte sett till metoder eller resultat utan de resurser som man lade ner på det hela.)

Kan man bli kär i ett typsnitt?

Att döma av denna annons från 1970 för standardverket i genren så verkar det inte ha varit så. Hur mycket är 13 miljoner rubel? Jämför med en hittad uppgift om att Sputnik 2 tolv år tidigare kostade 15 miljoner rubel. Det är mycket för ett civilt forskningsprojekt, inte mycket för en förstklassig PR-uppvisning under det kalla kriget. Militära projekt gick förvisso på betydligt större summor. Om man i Sovjet tagit parapsykologin på det allvar som man här vill ge intryck av så skulle man få ha lagt till ett par nollor. (Huruvida uppgiften är korrekt är en helt annan fråga; det jag är intresserad av här är det intryck man ville ge och som läsarna fick.)

Och här kan ni se författarna till Psychic Discoveries Behind the Iron Curtain: Sheila Ostrander och Lynn Schroeder.Bland annat visar de upp en svartvit filmsnutt där Nina Kulagina demonstrerar sina föregivet telekinesiska krafter. Flera av er har sett den förut. Det här var första gången den visades, inte som slitet exempel på tricksande utan ett värdefullt utsmugglat prov på den avancerade mystiska forskningen i Sovjet.

Programledaren och mentalisten Kreskin (artistnamn) inleder och avslutar med egna trick. Vad han inte gör är att analysera Kulaginas demonstration som vore den en illusion.

Inga kommentarer: