2013-07-12

Nordamerika 1846

Adolf Stieler, Atlas öfver alla verldens delar enligt dess nuvarande tillstånd (1846)

Det geografiska namngivandet i Nordamerika gick inte alltid i raka linjer. På denna karta (klicka för (lite mer) läsbar version) återfinns välkända namn intill sådana som ersatts för länge sedan. Några namn är så utgånga att jag inte ens hittar några spår av dem.

Kanada var länge ett område i Nya Frankrike. De kom senare att delas upp i de engelska kolonierna Övre och Nedre Kanada, för att återförenas 1841; kartan reflekterar alltså inte riktigt deras "nuvarande tillstånd". När konfederationen bildades 1867 fick hela landet namnet.

Cabotia hittar jag inte mycket om, mer än att det användes som namn. Hudsonia, inskrivet med största stilen över ett väldigt område, verkar så bortglömt att jag undrar om det använts alls. Östra Main eller Eastmain är åtminstone idag inget område utan en indiankommun på östra stranden av Hudson Bay (befolkningen 2011 uppgick till noll invånare, enligt WP).

På västkusten återfinns Nya Hanover som senare fick heta New Caledonia (Skottland). Lite längre söderut ligger Nya Albion (gammalt namn på Storbritannien, dvs England, Skottland och Wales). Namnet myntades av Francis Drake men exakt vad som avsågs har aldrig klarlagts; området fick mycket olika utbredning och storlek på olika kartor.

Strax norr om San Francisco hittar vi Rysska Colonier, ännu ett minne av ett misslyckat försök till kolonisering. 1867 sålde man Alaska till USA, kolonin Fort Ross hade man lämnat redan några år innan kartan trycktes. Ett annat minne finns än idag i San Francisco; Russian Hill fick sitt namn efter en rysk kyrkogård som hittades på kullen. Det var tydligen ingen koloni utan bara en kyrkogård där ryska fartyg då och då lämnade kvar besättningsmän.

Vad Nya Kalifornien var vet jag inte.

Gränsen för odling och kolonisation, the Frontier, är tydlig på kartan och skulle förbli så ännu en tid.

3 kommentarer:

Jesper sa...

Hudsonia är ju uppenbart en reerens till The Hudson COmpany osm under en lång tid hade monopol på (päls)handeln i Canada. Det kan ju till och med vara så att teh Hudson Company försökte driva igenom namnet "Hudsonia" som ett faktiskt namn.
Cabotia är väl namngivet efter John Cabot som var den förste "vite" mannen efter vikingarna som besökte nordamerkas fastland. Intressant att hands namn fortfarande hängde kvar efter 400 år.

Anonym sa...

På den här kartan http://www.lib.utulsa.edu/speccoll/collections/maps/mitchell/index.htm nämns "Upper or New California", så Nya Kalifornien torde vara Alta California.

Hexmaster sa...

Hudsonia är kanske främst efter Henry "Hudson Bay" Hudson, liksom Cabotia definitivt efter Cabot från Venedig. Vad jag är nyfiken på är i vilken utsträckning dessa namn använts. Om Hudsonia verkligen varit beteckning på större delen av dagens Kanada t.ex.

Fin karta (från 1846 rentav) i andra kommentaren! Gillar särskilt Kaliforniens bara delvis utforskade inre. Och där har vi Nya Kalifornien all right.