2018-08-06

Lördagsfråga 526: Noblepris

  1. Maria Q. Feng, Alfred Nobles pris 1995.
  2. Claude E. Shannon, den ende här som tillhör allmänkunskapen och det beror inte på att han fick Alfred Nobles pris 1939.
  3. Markus J. Buehler, Alfred Nobles pris 2011.
  4. Carol C. Menassa, Alfred Nobles pris 2017.
Det är alltså inte något Alfred Nobels pris i ingenjörsvetenskap som de fyra fått utan Alfred Nobles (amerikansk ingenjör 1844-1914) pris. Nobelkommittén är mycket känslig för missbruk av varumärket när folk pratar om "det alternativa Nobelpriset" etc (måhända även på sikt "ekonomipriset"?), men när det gäller ett pris som faktiskt instiftats av en Alfred Noble så ... Däremot kan man fråga sig varför Noblepriskommittén inte valt ett annat namn. Det är säkert ett fint pris och så, men vill man tillbringa resten av livet med att rätta folk; "nej, inte det priset utan ..."?

Pölsan satte en fråga som var mer irriterande än svår att gloogla rätt på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ifall jag inte minns fel finns det i europeisk immaterialrätt en regel om att man alltid får använda sitt namn i affärs och andra sammanhang. Heter du McDonald kan ingen hindra dig från att kalla din butik detta också ifall du säljer snabbmat. Däremot är förstås gyllene bågarna och den speciella form McDonalds använder på sitt varumärke helt otillåtet, liksom ord som Double Mac.

Sensemaker

Kurt sa...

Det är intressant att se hur få av dem som fått Alfred Nobels pris som ens har en wikipediaartikel