2017-08-07

Lördagsfråga 475: Folk som dödades av sina uppfinningar/upptäckter

  1. Kemisten Thomas Midgley Jr har ställt till det mer än de flesta då han var med om att utveckla såväl freoner som blyad bensin. Senare fick han polio och blev delvis rörelsehindrad. Händig som han var konstruerade han en säng med hävstänger och linor i taljor som gjorde honom lättare att hantera. En dag trasslade han in sig i linorna och ströps.
  2. Horace Lawson Hunley konstruerade ubåtar under amerikanska inbördeskriget. Hans tidiga ubåtar kan inte jämföras med senare alster. De var handdrivna och deras tendens att spontant inta u-läge gjorde dem minst lika farliga för besättningen som för fienden. Under en övning där konstruktören var ombord på hans namne H. L. Hunley sjönk den ännu en gång och dränkte alla ombord.
  3. Marie Skłodowska, senare Curie, levde ett rikt och produktivt liv tills hon dog vid 66 års ålder. Det måste sägas vara rejält hög ålder med tanke på all strålning hon utsattes för, från strålkällor som de av bl.a. henne upptäckta grundämnena uran [aah! polonium såklart!] och radium.
  4. Karel Soucek åkte utför Niagarafallet i den av honom konstruerade "tunna" som han här fotograferats i. Utropstecknet avslutar meningen "It's not whether you fail or triumph, it's that you keep your word... and at least try!" Niagara gick utmärkt. Senare gjorde han ett uppvisningsfall på 60 meter i samma tunna. Det gick snett och Soucek avled dagen därpå.
Antalet uppfinnare/upptäckare som på ena eller andra sättet tagits av daga av sina egna uppfinningar/upptäckter är större än man kanske tror. Läsningen är heller inte bara galghumoristisk utan inbegriper åtskilliga intressanta historier med såväl kända som okända namn.

Lars Willen satte lördagsfrågan med en hänvisning till Darwin. Det syftar nog på Darwin Awards, ett skämtpris som går till de som förbättrat mänsklighetens evolutionära chanser genom att eliminera sig själva. Det är i och för sig något missriktat här: Utöver Soucek, som jag inte är säker på, så var det knappast några dumhuvuden; en av dem var dubbel nobelpristagare och födde därtill en nobelpristagare, ett rekord som torde stå sig länge än.

3 kommentarer:

Unknown sa...

"de av bl.a. henne upptäckta grundämnena uran och radium"
Nu var det väl Polonium och Radium hon upptäckte via sina studier av uran (pitchblende).

Hexmaster sa...

Ha! Uran, va?? Det är så typiskt, här dubbelkollar man allt möjligt fnul och så blir helt otippade grejor tvärfel... Tack.

AH sa...

Apropå Curie kan jag tycka lite synd om Ève Curie. Hon lyckades nämligen med konststycket att aldrig få nobelpriset. Dock valde hon inte en bana inom vetenskapen som hennes föräldrar och syster, så lite får hon väl skylla sig själv. Men tänk att växa upp i en familj där mamman fick det två gånger, systern och pappan en gång vardera. Och som inte det var nog var hon gift med Henry Richardson Labouisse, Jr. Han fick visserligen aldrig nobelpriset personligen, men han var chef då UNICEF mottog fredspriset 1965.