2017-08-09

En fuskande minister

Vladimir R. Medinsky är, bland annat, Rysslands kulturminister. Det har han varit sedan 2012, och inget tyder på att han inte kommer att få förtroendet förlängt. Bland hans meriter ingår en doktorsgrad i politisk vetenskap, en Higher Doctoral dissertion (som jag inte vet vad det heter på svenska) i samma ämne liksom en Higher Doctoral dissertion i historia.

Den sistnämnda avhandlingen hette Problems of objectivity in the illumination of Russian history from the second half of the 15th to 17th centuries fast på ryska och försvarades 2011. Den har blivit föremål för en intensiv debatt. Anledningen förklaras enklast med följande illustration:
Avhandlingens 134 sidor har färgkodats efter identifierade ursprung. Den helt dominerande färgen rosa visar att merparten av texten lyfts från en text av Sergej A. Proskurin. Händelsevis var S. A. Proskurin Medinskys handledare.

Analysen är sammanställd av den ryska organisationen Dissernet som tagit på sig att hitta, uppmärksamma och förhoppningsvis få slut på plagiat i rysk vetenskap. Med tanke på kulturministerns (sedan 2011) rosa avhandling så har de fortfarande en del att göra.

Medinsky friades av Moskvas universitet den 8 februari 2017 sedan de inte kunnat finna några tecken på plagiat i avhandlingen.

Inga kommentarer: